Ce ar trebui să știi despre coma cauzată de zahăr?
Rezultatele experimentului au fost publicate în revista Physiology & Behavior și ar putea fi adăugate pe lista lungă a motivelor pentru care zahărul rafinat este dăunător sănătății oamenilor.
Pentru a evalua impactul zahărului asupra performanței mentale, cercetătorii de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, au administrat o serie de teste cognitive pe 49 de voluntari, la 20 de minute după ce aceștia au ingerat unul dintre următoarele tipuri de zahăr: glucoză, fructoză, zaharoză și îndulcitor artificial (sucraloză).
Glucoza și fructoza sunt zaharuri cu o singură moleculă și se numesc monozaharide, în timp ce zaharoza, cunoscută și sub denumirea de zahăr de masă, este o moleculă mai mare compusă din glucoză și fructoză. Testele au inclus câteva sarcini despre care se știe că utilizează cortexul prefrontal al creierului - zona asociată cu gândirea și rezolvarea problemelor. Autorii studiului au descoperit că persoanele care au ingerat o băutură bogată în glucoză sau zaharoză au avut rezultate mai proaste la teste față de cei care au primit fructoză sau un placebo. Efectele dăunătoare ale acestor zaharuri au fost sporite dacă subiecții au consumat băutura după 10 ore în care nu au mâncat nimic.
Studiul sugerează faptul că, în special când vine vorba de glucoză, coma cauzată de zahăr este un fenomen real, care provoacă scăderea nivelului de atenție. Deși fructoza și glucoza sunt absorbite direct în fluxul sanguin din intestinul subțire, celulele creierului folosesc în principal glucoza pentru a-și satisface cererea ridicată de energie. Organismul trebuie să descompună zaharoza în monozaharide și să transforme moleculele de fructoză în glucoză, înainte de trecerea combustibilului prin bariera hemato-encefalică.
În ciuda dependenței creierului de glucoză, unele date recente arată că o creștere rapidă a nivelului sanguin poate duce la deficite cognitive. Persoanele cu diabet zaharat, care se confruntă cu o instabilitate a nivelului zahărului pe viață, sunt supuse unui risc crescut al demenței.
Deși interesante, aceste constatări sunt departe de a fi concludente. De exemplu, cercetările anterioare au constatat că administrarea de glucoză imediat înainte de efectuarea unui test a îmbunătățit efectiv timpul de răspuns și memoria în cazul adulților.