Care este diferența dintre chist și nodul

Confundate, deseori, tumorile și chisturile sunt două entități distincte. Iată care este diferența dintre chist și nodul!
Un chist este un sac care poate fi umplut cu aer, lichid sau altă compoziție. Un chist se poate forma în orice parte a corpului, inclusiv în oase, organe și țesuturi moi. Cele mai multe chisturi sunt necanceroase (benigne), dar uneori cancerul poate provoca un chist.
 
O tumoare este orice masă anormală de țesut. La fel ca un chist, o tumoare se poate forma în orice parte a corpului. O tumoare poate fi benignă sau canceroasă (malignă). Chisturile care apar uniforme după examinare cu ultrasunete sau tomografie computerizată (CT) sunt aproape întotdeauna benigne și trebuie pur și simplu observate.
Dacă are componente solide în el, chistul poate incert (benign sau malign) și ar trebui să fie evaluat în continuare.
 
Adesea, acest lucru se face cu imagistică repetată pentru a vedea evoluția, în timp, a chistului. Cel mai bun test pentru a determina dacă un chist sau o tumoare sunt benigne sau maligne este biopsia. Această procedură implică îndepărtarea unei mostre din țesutul afectat - sau, în unele cazuri, întreaga zonă suspectă - și studierea acesteia la microscop.
 

Care este diferența dintre chist și nodul

 

Nodulii și chisturile apar în condiții de boală diferite.
În ciuda faptului că, frecvent, ele apar pe piele, nu este exclus ca acestea să apară și în organele interne ale corpului. Un nodul este o masă solidă în piele, de regulă cu dimensiuni de peste  0,5 cm în diametru, atât lățime, cât și adâncime, și poate apărea ca ridicat de la nivelul pielii sau palpat. În timp ce chisturile sunt leziuni nodulare cae conțin lichid. 
 

De câte tipuri pot fi nodulii

 

Nodulii se pot dezvolta chiar și în interiorul organelor interne ale corpului. Pe piele, ei se pot forma în urma unor cicatrice cheloide.
În afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, pacienții pot obține noduli pulmonari. Granuloamele care apar în anumite boli precum tuberculoza sunt, de asemenea, un tip de noduli. De asemenea, în patologia tiroidiană, în special în tiroidită sau deficit de iod, pot apărea noduli tiroidieni. Și, nu în ultimul rând, chiar și tumorile pot contribui la formarea nodulilor.
 

De câte tipuri pot fi chisturile

 

- Sebacee 
- Dermoide
- Chisturi în organele interne, cum ar fi glanda tiroidă, ovare și rinichi
 

Asemănări și diferențe între nodulii și chisturile de la nivelul pielii

 

Nodulul și chistul au mai mult de 0,5 cm în diametru.
De asemenea, ambele tipuri de formațiuni au margini ridicate de la nivelul pielii și sunt palpabile.
 
Nodulii sunt mase solide în piele care pot părea ridicate de la nivelul pielii sau palpate, în timp ce chisturile sunt leziuni nodulare care conțin lichid.