Vitaminele si afectiunile cardiovasculare

Cu ajutorul vitaminelor B, acidului folic, B12 si B6, homocistina este metabolizata (transformata chimic) in metionina si cistina. Prin urmare, cantitatea insuficienta de vitamina B din organism teoretic poate impiedica transformarea homocisteinei. Nivelul crescut al homocisteinei in sange (hiperhomocistina) poate leza suprafata interioara a veselor de sange, poate provoca coagularea sangelui si poate accelera ateroscreloza.

Ultimele informatii cu privire la acidul folic, homocistine si atacurile de inima sunt urmatoarele:

1. Nivelul acidului folic din sange influenteaza nivelul de homociesteine din sange. Nivelul scazut de acid folic este asociat cu nivelul ridicat de homocisteine din sange.

2. Nivelul scazut de acid folic din sange este comun printre indivizii care nu iau multivitamine.

3. Suplimentelor cu acid folic sau cerealele fortifiante cu acid folic pot creste nivelul acidului folic din sange si pot descreste nivelul homocisteinelor din sange.

4. Potrivit unui studiu, femeile care luau suplimente cu acid folic nu sunt supuse riscului unui atac de inima, in schimb cele care nu au suficient acid folic in organism sunt predispuse acestei afeciuni.



Cu toate ca ultimele cercetari sugereaza ca un tratament cu suplimente pe baza de acid folic si vitamina B pentru scaderea nivelului de homocistine ar trebuie sa previna ateroscreloza si atacurile de inima, dovezile conclusive lipsesc deoarece nu exista studiu clinic care sa demonstreze ca nivelul scazut de homocistine din sange ajuta la prevenirea atacurilor de inima si ateroscrelozei.
 
De asemenea, nu exista recomandari oficiale despre cum ar trebui testata hiperhomocistina. Doza optima de vitaminele B, acid folic, B12 si B6 de care este nevoie pentru a preveni si trata hiperhomocisteina sunt, de asemenea, necunoscute.



Antioxidantii si prevenirea atacurilor de inima


Antioxidantii sunt suplimente alimentare despre care s-a spus ca previn atacurile de inima si afectiunile acesteia in general.

Primul eveniment care duce la dezvoltarea unei placi de colesterol in ateroscreloze este degradarea oxidativa a colesterolului LDL, urmata de interactiunea colesterolului LDL modificat cu peretii arterei coranare. Acest proces imita formarea placii de colesterol.

Antioxidanti pot modifica procesul de oxidare a colesterolului LDL, fapt care a fost arata in urma unor studii realizate asupra animalelor cu ateroscreloza.


Studiile au scos la suprafata o singura dovada credibila, obtinuta numai prin modul in care sunt controlate probele. S-au obtinut rezultate negative din cauza dozelor scazute de vitamina E, numarului scazut pe persoane care au participat la studiu, sau durata limitata a tratamentului.

De curand, s-au facut studii de durata, peste 5 ani, si s-au folosit doze ridicare de vitamina E la pacienti, care prezentau factori de risc semnificanti pentru afectiunile cardivasculare sau pentru atacurile de inima. In urma acestor studii nu s-au gasit diferente intre persoanele tratate cu vitamina E si cele tratate cu inlocuitor.


In urma studiului s-a constatat ca persoanele care prezinta un risc crescut de a face ateroscreloza nu pot beneficia de terapia cu ajutorul antioxidantilor pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare.