Trigliceridele: Tot ce trebuie să ştii despre ele. Alimente bune şi rele

Nivelul lor ridicat are o mare legătură cu grăsimile pe care le consumi. Evită produsele din făină albă și cu un conținut mare de zahăr!

Nu numai un nivel ridicat al colesterolului rău poate să-ţi afecteze sănătatea, ci şi o valoare prea mare a trigliceridelor. Nu trebuie să ignori niciodată un rezultat la analizele de rutină care-ţi arată că ai un nivel crescut al trigliceridelor în sânge.

Poţi să verifici nivelul trigliceridelor foarte simplu, printr-o simplă analiză de sânge. Atunci când valoarea trigliceridelor este peste nivelul de 150 mg/dl, apare afecţiunea numită hipertrigliceridemie (HTG) care creşte riscul de:

  • infarct miocardic
  • accident vascular cerebral
  • obezitate
  • hipertensiune arterială
  • diabet zaharat
  • sindrom metabolic.

"Semnificaţia trigliceridelor în organism este una deosebită pentru că atunci când se acumulează într-o cantitate mare în ţesutul gras, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează în cantitate mare în sânge, apare hipertrigliceridemia.
Studiile au demonstrat că prin scăderea valorilor trigliceridelor din sânge, prin medicamente, dar şi prin optimizarea stilului de viaţă, se obţin beneficii extrem de importante asupra unor complicaţii majore ale diabetului zaharat",
explică Prof. Dr. Nicolae Hâncu


De ce creşte nivelul trigliceridelor?


Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi grași care se regăsesc în organismul uman, fie în sânge, fie în ţesutul adipos. Sursa acestora este dată în mare parte de grăsimile din alimentele pe care le consumăm, 95% dintre toate grăsimile alimentare fiind trigliceride.


Deoarece nu vei prezenta niciun simptom în cazul în care au trigliceridele mărite, specialiştii recomandă monitorizarea lor atentă şi efectuarea cu regularitate a analizelor de sânge.