Top 10 alimente care scad tensiunea arterială
Alimentaţia foarte săracă în sare şi bogată în potasiu, calciu şi magneziu constituie una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie să le adopţi dacă ai hipertensiune arterială. Nu te baza pe faptul că iei medicamente şi prin urmare nu trebuie să acorzi nicio atenţie alimentelor pe care le consumi! Alimentaţia joacă un rol important şi te poate ajuta să gestionezi cu uşurinţă aceastp problemă medicală.
Iată ce alimente scad tensiunea arterială şi trebuie să fie incluse în alimentaţia persoanelor care suferă de hipertensiune arterială:
1. Seminţele de in
Este recomandat să le consumi măcinate, deoarece atunci când sunt întregi ele nu pot să fie digerate. Persoanele care au consumat constant seminţe de in au constatat o scădere a tensiunii arteriale. Chiar dacă specialiştii nu cunosc cu certitudine modul în care acţionează seminţele de in asupra tensiunii arteriale, se pare că substanţele responsabile de acest efect benefic sunt lignanii, acidul alfalinoleic, peptidele şi fibrele.
2. Sfecla roşie
În urma unui studiu apărut în Nutrition Journal s-a constatat că sucul de sfeclă roşie aduce beneficii persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Specialiştii au monitorizat timp de 24 de ore tensiunea arterială a mai multor persoane care au consumat fie suc de sfeclă roşie cu mere, fie suc de mere simplu. Rezultatele au arătat o reducere a tensiunii arteriale sistolice în cazul persoanelor care au băut sucul de mere amestecat cu cel de sfeclă. Efectele au fost mai vizibile în special în cazul bărbaţilor, iar explicaţia specialiştilor este legată de conţinutul de nitraţi din sfecla roşie care sunt recunoscuţi pentru efectul lor de a scădea tensiunea arterială.
Ciocolată neagră
Consumul moderat de ciocolată neagră are un efect benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, constatându-se o uşoară scădere a valorilor, se arată într-un studiu apărut în BMC Medicine. Alte cercetări susţin că polifenolii din ciocolata neagră sau cacao stau la baza formării oxidului nitric, o substanţă care lărgeşte vasele sanguine şi permite o mai bună circulaţia a sângelui, având un efect benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială.
4. Uleiul de măsline extravirgin
Un studiu apărut în American Journal of Hypertension arată că uleiul de măsline extravirgin are un efect benefic în cazul femeilor care au tensiunea arterială puţin mai crescută. După ce s-au analizat efectele unei diete bogate în polifenolii din uleiul de măsline în comparaţie cu un regim alimentar fără ulei de măsline, cercetătorii au constatat o scădere a tensiunii arteriale sistolice şi diastolice, în special în cazul femeilor tinere care aveau deja probleme cu hipertensiunea.
5. Lactatele
Un studiu publicat în Journal of Human Hypertension arată că lactatele degresate au un efect benefic în cazul persoanelor care au hipertensiune arterială. Specialiştii au constatat că iaurtul şi laptele sărace în grăsimi au jucat un rol important în scăderea tensiunii arteriale. Acest efect nu a fost constatat şi în cazul brânzeturilor.
6. Fisticul
Persoanele care aveau un nivel crescut al colesterolului rău şi care au consumat o porţie mică de fistic crud timp de patru săptămâni au constatat o scădere a nivelului de colesterol rău, cât şi a tensiunii arteriale sistolice. Rezultatele studiului au fost semnalate în publicaţia Hypertension.
7. Rodiile
O cană cu suc de rodie consumată zilnic timp de o lună scade tensiunea arterială, după cum se arată într-un studiu apărut în Plant Foods for Human Nutrition. Potasiul şi polifenolii din rodie s-ar putea să fie responsabili de acest efect benefic asupra corpului.
8. Peştii graşi
Persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate trebuie să consume trei porţii de somon (sau orice al peşte gras), deoarece s-a constatat că acest obicei ajută atât la slăbit, dar scade şi tensiunea arterială. Acizii graşi omega-3 care se regăsesc din abundenţă în peştii graşi au un efect benefic, ajutând la scăderea tensiunii arteriale.
9. Cerealele integrale
După ce au analizat ce efecte are o dietă cu cereale integrale şi una cu cereale rafinate, un studiu care a apărut în American Journal of Clinical Nutrition subliniază clar efectul benefic pe care-l aduce un regim alimentar care cuprinde cerealele integrale. Aceste cereale (orezul integral, quinoa, fulgii de ovăz, produsele din grâu integral) sunt cele care scad tensiunea arterială şi colesterolul rău.
10. Ceaiul de hibiscus
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, ceaiul de hibiscus este de un real folos persoanelor cu hipertensiune arterială. Un studiu arată o reducere a valorilor tensiunii arteriale în urma consumului regulat de ceai de hibiscus.