Potrivit statisticilor aparute in cel mai prestigios jurnal de cardiologie american, Circulation, Romania e in plina epidemie de boala cardiovasculara, ocupand locurile fruntase la acest capitol, a specificat prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, seful Sectiei de Cardiologie de la Clinica Medicala "Colentina" din Bucuresti in cadrul unei conferinte care anunta lansarea celei mai eficiente statine care reduce colesterolul total, prevenind si tratand bolile de inima.
Nivelul crescut al colesterolului reprezinta un factor major si independent de risc cardiovascular, de aceea managementul dislipidemiei este una din masurile obligatorii recomandate de ghidurile de specialitate pentru reducerea riscului de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. S-a observat ca la o reducere cu 25% a nivelului colesterolului total, mortalitatea cauzata de boli cardiovasculare poate scadea cu 42% si probabilitatea unui eveniment cardiac cu 34%.
Rosuvastatina, cea mai eficienta statina
S-a lansat si la noi primul generic de rosuvastatina, considerata cea mai eficienta statina si care asigura atingerea valorilor normale ale colesterolului dupa 6 saptamani de tratament. Tratamentul cu rosuvastatina se adreseaza persoanelor cu hipercolesterolemie, inclusiv celor diagnosticate cu ateroscleroza in faza precoce sau avansata.
In Romania, peste o treime din populatie este afectata de hipercolesterolemie si aceasta cifra este in continua crestere. Pacientii cu dislipidemie nu prezinta simptome, in timp, insa, valorile crescute ale colesterolului duc la afectarea vaselor de sange prin constituirea placilor de aterom (ateroscleroza), ceea ce creste riscul de evenimente vasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral). De multe ori, pacientii cu dislipidemie nu sunt diagnosticati si nu ajung sa fie tratati la timp si corespunzator. De aceea este foarte importanta verificarea valorilor colesterolului, care se poate face printr-o analiza a sangelui. Daca valorile colesterolului sunt crescute, medicul poate recomanda modificarea stilului de viata si, atunci cand este necesar, tratament medicamentos.
Tratament: 3 categorii importante de medicamente
Potrivit prof. univ. dr. G.A Dan, exista trei clase importante de medicamente care previn evolutia catre o imbatranire prematura, impiedicand aparitia evenimentelor cardiovasculare:
- antiagregantele plachetare;
- inhibitorii SRA;
- statinele.
Cat de eficiente sunt statinele?
Specialistul in cardiologie subliniaza faptul ca statinele au un profil de siguranta foarte bun si nu afecteaza functia hepatica. Mai mult, statinele au primit aprobarea pentru a fi prescrise si copiilor cu valori crescute ale colesterolului. "Nu exista nicio dovada care sa ateste ca statinele ar da afectare hepatica. Ele cresc unele enzime hepatice, insa fara sa se ajunga la o afectare hepatica. Mai mult, exista studii care atesta efectele benefice ale statinelor folosite ca tratament. Statinele existente pe piata au un profil de siguranta exceptional", ne lamureste prof.
Un studiu realizat in urma cu 2 ani pe un esantion de 17.000 de persoane demonstreaza ca rosuvastatina (considerata a fi cea mai eficienta statina) reduce nivelul colesterolului rau, indicatorii de inflamatie si glicemia. Rezultatele studiului au scos la iveala o reducere cu 44% a evenimentelor cardiovasculare a pacientilor tratati cu rosuvastatina, in comparatie cu cei care au primit tratament placebo. Potrivit prof. univ. dr. Gh. A. Dan, ultima generatie de statine, caracterizata prin efect intens si siguranta, si-a demonstrat superioritatea in mai multe studii care au inclus un numar impresionant de mare de pacienti la risc.
Avem o predispozitie genetica pentru bolile de inima
Potrivit specialistului in cardiologie, exista dovezi care sustin faptul ca avem o oarecare inclinatie pentru a face ateroscleroza, boala a peretelui arterelor mari si mijlocii, caracterizata prin depunerea de placi de aterom (depozite de colesterol). "Unii dintre noi avem o variabilitate genetica ce ne predispune mai mult la complicatii generate de colesterolul ridicat. Cu cat acumulam mai multi factori genetici, cu atat riscul de mortalitate prin boala cardiovasculara este mai mare", sustine prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan.
Trebuie sa retinem ca pe langa factorii genetici exista si alti factori de risc care ne scurteaza viata: hipertensiunea arteriala, fumatul, alcoolul si colesterolul ridicat. Pe cei genetici nu-i putem modifica, insa decizia este in mainile noastre daca mai adaugam si altii pe lista, care sa ne afecteze inima.
Comentarii (7)
Luati cu pumnii! Cu cat mai multe cu atat mai bine, se mai curata lumea de prosti,Ati auzit ce a spus H Kissinger !Suntem prea multi pe Terra ,jumatate trebuie sa dispara, mai cu o statina ,mai cu un vaccin.Romanica are mult prea multi idioti pentru o tara de suprafata ei,.
nu e de glumit cu colesterolul. nici cu medicii. decat sa te duci la doctori care iti fac mai mult rau mai bine nu te mai duci. si eu am avut parte de experiente neplacute, cele mai multe prin spitalele din bucuresti. sunt bolnav de inima de 5 ani, si, sincer, cei mai buni doctori, din toate punctele de vedere i-am gasit la brasov, la clinicco. bravo lor.
Scuze Dana, dar inca nu am auzit de nici un caz de ciroza de la Sortis. Si daca ai avut problema asta, cred ca ai dovezi in acest sens, pentru ca este o acuzatie foarte-foarte grava. Ai luat legatura cu compania producatoare? Ai vreo dovada medicala? Protectia consumatorului sau ceva de acest gen? Apropo, sunt medic si nu prea are legatura umflatul burtii, ma rog, al abdomenului cu terapia hipolipemianta.
Din cate stiu eu un generic inseamna o copie a unui medicament. Si pentru un nou medicament aparut se fac studii cel putin 10 ani. Ori un generic nu e studiat mai deloc. In plus cea mai utilizata statina de pe glob, si cea mai studiata (peste 400 de studii) este Sortis sau Lipitor sau atorvastatina. Eu nu iau generice. Sorry, dar nu am chef sa fac experiente pe propria mea sanatate.Stiu ca reclama e sufletul comertului, dar consider ca trebuie sa avem grija de noi. Restul au doar chef sa vanda!
Are dreptate Ana Maria. Aceste medicamente nu sunt indeajuns testate. Se pune doar accent pe beneficiile asupra scaderii colesterolului si nu se mai baga de seama ce rau fac in alta parte. Sortisul de exemplu este toxic pentru ficat. Eu am facut intoxicatie medicamentoasa de la el. Mi s-a umflat burta si nu mai puteam manca nimic. Am crezut ca fac ciroza. Nici acum nu sunt sigura ca nu am ramas cu sechele. Asa ca fiti atenti la medicamentele acestea. Sunt extrem de toxice.
Am citit pe net un material prin care se atragea atentia asupra statinelor, care reduc nivelul colesterolului, dar ataca si sistemul nervos. Produc depresie, cu tot ceea ce rezulta de aici, inclusiv ideea de suicid, dar si scaderea inteligentei. Se pare ca efectele asupra organismului nu sunt suficient de bine analizate la noi. Articolul era bazat pe cercetarile unor medici englezi.
Eu personal m-am convins de eficienta lor, anul trecut am avut colesterolul 420 iar anul acesta 205. O scadere spectaculoasa. Multumesc din suflet pentru materialele, articolele documentate pentru boli de inima si colesterol marit !
Posteaza comentariu