Aproximativ 35% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 34 ani sunt hipertensivi, iar unul din douazeci prezinta o forma severa, potrivit celor mai recente studii efectuate pe un numar de peste 8.000 de persoane. Specialistii invinovatesc pentru aceste rezultate consumul de alcool, dieta nesanatoasa si lipsa activitatii fizice.
"Hipertensiunea este considerata de multi drept o problema a varstiniclor, insa aceasta poate aparea la orice varsta. Exista un numar de factori care pot contribui la aparitia hipertensiunii precum fumatul, sedentarismul, obezitatea, dieta nesanatoasa si consumul excesiv de alcool. Tinerii trebuie sa fie constienti de risc si sa adopte un stil de viata sanatos," explica coordonatorul studiului, Shafeeque Mohammed de la Lloydspharmacy.
In perioada ianuarie-iunie a acestui an, cercetatorii au analizat datele de la 8.585 de pacienti si au descoperit ca aproximativ 35% dintre tinerii cu varste intre 16 si 35 ani sufera de hipertensiune. Rezultatele studiului au mai aratat ca unul din zece adulti cu varste peste 55 ani prezinta simptome de hipertensiune, forma severa, riscul fiind mai mare la barbati, scrie DailyMail.
Numarul tinerilor hipertensivi este in crestere
Boala extrem de frecventa, hipertensiunea apare la 3 sferturi din persoanele in varsta si, in 9 din 10 cazuri de hipertensiune, boala este incurabila, avertizeaza prof. dr. G. A. Dan, Seful Clinicii de Medicina Interna si al Sectiei Clinice de Cardiologie, Spitalul Clinic "Colentina". Ingrijorator insa este faptul ca numarul tinerilor hipertensivi este in crestere.
In Romania, in prezent, peste 40% din populatie este hipertensiva, iar rata de control a tensiunii arteriale este de doar 18%.
Potrivit OMS, hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara. Aceasta poate provoca accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca si renala.
Tensiunea arteriala poate fi controlata
Tensiunea arteriala trebuie redusa cel putin pana la valori de 140/90 mm Hg si chiar la valori mai mici, daca sunt bine tolerate, la toti hipertensivii. La diabetici si la pacientii cu risc inalt si foarte inalt (pacientii cu accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta renala, proteinurie) tensiunea tinta trebuie sa fie sub 130/80 mm Hg.
S-a dovedit ca o scadere de 2 mm Hg a tensiunii arteriale conduce la o scadere cu 14% a riscului de accident vascular cerebral. O scadere semnificativa a tensiunii arteriale, cum ar fi 5-10 mm Hg, poate fi obtinuta prin reducerea sodiului (sarii) din alimentatie si prin reducerea greutatii corporale.
Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont:
- Masoara-ti regulat tensiunea arteriala. Este recomandat ca o persoana cu varsta sub 35 de ani sa-si ia tensiunea macar o data la sase luni, iar o persoana care a trecut de 50 de ani, o data la trei luni;
- Controleaza-ti greutatea! Hipertensiunea se inregistreaza mai des la adultii obezi decat la cei cu greutate normala;
- Evita excesul de sare in alimentatie. Reducerea cantitatii de sodiu in alimentatie poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sau poate preveni aparitia ei;
- Urmeaza o dieta sanatoasa;
- Redu consumul de alcool. Consumul in cantitati mari si regulat de alcool poate sa creasca dramatic tensiunea arteriala;
- Renunta la fumat;
- Urmeaza un program de exercitii fizice;
- Respecta recomandarile medicului.