Nu face bine la inima!

In ultima perioada, nu numar mare de specialisti au facut diverse cercetari pentru a afla ce anume din mediul inconjurator dauneaza inimii si care sunt factorii care declanseaza bolile de inima. Rezultatele nu au fost intotdeuna incurajatoare sau concludente, insa acestia au gasit un numar de 4 factori, care nu fac bine inimii. Acestia sunt: alcoolul, motorina, zgomotul si, paradoxal, cearta este cel de-al patrulea factor.
Alcoolul nu face bine la inima

Cu toate ca multe persoane cred ca un pahar sau cel mult doua de bauturi alcoolice pe zi sunt un remediu pentru inima, un studiu recent sustine ca acest lucru este total neadevarat.

Dupa dr. Rod Jackson studiile anterioare, care sustineau ca alcoolul consumat in cantitati moderate previne riscul aparitiei afectiunilor de inima, sunt gresite. Profesorul de epidemiologie la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, sustine ca bautorii se expun unui risc cardiac mai mare, deoarece probabilitatea ca acestia sa aiba si alte "vicii" este mai mare, care alaturate sa fie un dezastru pentru inima omului.

Cu toate acestea, profesorul sustine ca exista si vesti bune pentru cei care au o pasiune pentru alcool, confirmand ca desi nu protejeaza inima in nici un fel, consumul moderat de alcool nu are niciun efect negativ asupra acesteia. "Nu exista nivele de alcool care fac bine la inima, dar unul sau doua pahare de bautura nu este nociv, ci neutru", sustine dr. Rod Jackson. Concluzia studiului este ca oamenii nu ar trebui sa bea, amagindu-se cu ideea ca face bine la inima, pentru ca o asemenea ipoteza este falsa.


Motorina afecteaza circulatia normala a sangelui

Inhalarea noxelor rezultate in urma motorinei duce la perturbarea activitatii normale a vaselor de sange, potrivit unui studiu realizat de catre Universitatea Edinburgh.
Cercetatorii au descoperit ca si expunerea la aceste noxe, chiar si timp de o ora este suficienta pentru ca vasele de sange sa se dilate.
Expunerea prelungita scade nivelul unei enzime, care joaca un rol important in prevenirea formarii cheagurilor de sange.

In cazul particulelor mici de praf, legatura dintre poluarea aerului si afectiunile cardiace este foarte puternica, iar sursa predominanta pentru astfel de particule este arderea de motorina si de alti combustibili. Insa, factorii responsabili de efectele acestor particule asupra inimii si vaselor de sange au ramas necunoscuti.

Studiul a fost realizat pe 30 de barbati sanatosi, nefumatori, cu varste intre 20 si 38 de ani. Barbatii au fost inchisi intr-o camera special construita, unde au fost expusi la aer filtrat si la noxe rezultate in urma arderii de motorina, in timp ce faceau exercitii pe o bicicleta, cu pauze de 15 minute. La 2 si 6 ore dupa expunerea la gaze, acestora li s-au administrau medicamente vasodilatatoare, care relaxeaza vasele de sange.

Cercetatorii au masurat apoi fluxul de sange din ambele brate. S-a descoperit ca fluxul de sange a scazut semnificativ la 2 ore dupa expunerea la noxe, iar efectul medicamentelor administrate a persistat timp de sase ore.
Astfel de schimbari in vasele de sange reprezinta un risc important pentru inima.


Zgomotul creste riscul unui atac de cord

Potrivit, unui studiu realizat de cercetatorii de la Charité University Medical Center din Berlin a demonstrat ca zgomotul cronic creste riscul unui atac de cord.

Echipa a comparat datele a 2.000 de pacienti (cu varste medii de 56 de ani pentru barbati si 58 la femei), ce au suferit atacuri de inima, cu un grup de control format tot din 2.000 de persoane. Rezultatele arata ca zgomotul generat de mediul inconjurator afecteaza ambele sexe, crescand riscul cu 50% in cazul barbatilor, si de 3 ori mai mult in cazul femeilor.  Zgomotul la locul de munca afecteaza doar barbatii, iar posibilitatea ca acestia sa sufere un atac de cord este mai mare cu o treime.

Directorul institutului din Berlin, Stefan Willich a declarat ca una dintre explicatiile, care justifica legatura dintre zgomot si riscul crescut pentru un atac de cord, este ca zgomotul creste stresul psihologic si furia. Aceste schimbari la nivel psihologic duc la niveluri crescute de adrenalina si noradrenaline, care sunt asociate cu tensiunea ridicata si cu nivelul lipidelor plasmatice.

De asemenea, s-au facut studii care arata ca zgomotul puternic afecteaza tensiunea arteriala, dar si rimtul cardiac.



Cearta dauneaza arterelor

Comportamentul ostil mareste riscul de boli de inima. Femeile, care sunt ostile in timpul unei certe cu sotii lor, au sanse mai mari de a suferi de scleroza sau afectiuni ale inimii, decat cele care nu sunt.

Studiul a fost realizat pe o perioada de 3 ani de, catre specialisti de la Universitatea din Utah si a avut in vedere 150 cupluri casatorite, cu varste in jur de 60-70 ani, fara afectiuni ale inimii. Acestea au fost "invitate" sa porneasca o cearta, timp in care arterele coronare le-au fost studiate. A fost ales un subiect sensibil, pe care cuplurile l-au dezbatut timp de 6 minute, iar testele au fost facute la 2 zile dupa cearta.

Declaratii precum "te porti prosteste uneori" au fost considerate ostile, in timp ce unele precum "esti prea negativ(a)" au fost considerate dominante. "Ce idee buna. Am putea face asta!", a fost privit ca un raspuns cald. Unul dintre oamenii de stiinta, care s-a ocupat de experiment, a spus ca ostilitatea la sot sau sotie face arterele femeii mai inguste, in timp ce un comportament dominant afecteaza barbatul.

Femeile ostile sunt mai predispuse la ateroscleroza, in special daca si sotii acestora sunt ostili.
La barbati, ostilitatea lor sau a sotiilor nu a fost legata de ateroscleroza, insa comportamentul dominant al sotiilor a fost asociat cu ateroscleroza la barbati. Totodata, cercetatorii sunt de parere ca o relatie slaba calitativ mareste riscul bolilor cardiovasculare.

Articole utile:
Insuficienta cardiaca nu mai este un mister
Colesterolul si hipercolesterolemia
Factorii de risc privind bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare
Tratarea anginei pectorale
Cardiacii, pestele si acizii grasi omega-3
Buna functionare a inimii
Regimul alimentar in bolile cardiovasculare
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod