Informatii generale
Infarctul micardic acut (IMA) reprezinta evolutia grava a cardiopatiei ischemice. Aceasta evolutie poate fi schimbata favorabil de o serie de factori ce tin de pacient sau doctor. Este o necroza miocardica produsa prin scaderea severa a fluxului coronarian intr-o regiune miocardica (suprafata sa fie de minin 1-2 cm² pentru a putea fi identificata cu un IMA).
Este un sindrom clinic, ECG si biologic caracterizat prin scaderea brusca a fluxului sanguin miocardic cu necroza miocardica consecutiva. Fara semne clinice si ECG obligatorii, dar cu dovezi enzimatice prezente.
Faza a I-a a infarctului miocardic debuteaza in unitatea de terapie coronariana intensiva sau intermediara si se termina la nivelul saloanelor obisnuite de spital. Terapia incepe deja la cateva ore de la internarea bolnavului, in momentul in care durerea toracica a disparut, bolnavul este stabilizat hemodinamic si fara tulburari severe de ritm.
Inaintea mobilizarii trebuie sa ne asiguram de fiecare data ca frecventa cardiaca de repaus nu depaseste 120 batai/minut (de preferat sub 100 batai/minut) si ca tensiunea arteriala sistolica depaseste 90 mmHg.
Obiective
1. Sa se asigure bolnavului capacitatea de autoingrijire;
2. Obtinerea independentei in sensul deplasarii, in spital si inafara acestuia, fara ajutor din partea altor persoane;
3. Limitarea efectelor generale ale decubitului (pozitie a corpului cand este intins la orizontala);
4. Combaterea repercusiunilor psihologice ale imobilizarii;
5. Pregatirea functionala a aparatului cardiovascular pentru trecerea la urmatoarea etapa.
Mijloace: mobilizari pasivo-active si active, mobilizari active analitice ale membrelor, forme de mers; exercitii din metoda de stretching.
Comentarii (1)
AM SUFERIT UN IMA PE14O12009 SI AS DORI SA STIU CE EXERCITII TREBUIE SA FAC PT A MA RECUPERA MAI REPEDE.CAND URC SCARI OBOSESC
Posteaza comentariu