Kinetoterapia in cardiopatia ischemica silentioasa

Bolnavii cu cardiopatie ischemica silentioasa au un beneficiu net de pe urma efortului fizic nu numai prin cresterea pragului de efort la care apare ischemia miocardica, ci si prin reducerea numarului episoadelor de ischemie silentioasa pe parcursul activitatii cotidiene.
Ischemia miocardica silentioasa se refera la 3 categorii de subiecti:

I.Bolnavi cu infarct miocardic in antecedente, care in prezent sunt asimptomatici;
II.Bolnavi cu angina pectorala, la care episoadele de ischemie dureroasa alterneaza cu episoade de ischemie (depistata EKG sau prin alte metode) fara durere;
III.Bolnavi total asimptomatici (clinic sanatosi), la care, prin diverse metode si mijloace de diagnostic, se depisteaza ischemie miocardica sau stenoze coronariene severe.

Intrarea in programele de recuperare fizica va fi precedata un test de stres, in urma acestuia delimitandu-se aceleasi 3 categorii de subiecti ca si in cazul anginei pectorale de efort.
Metodologia practica se suprapune cu cea din angina pectorala de efort stabila, fiind indeosebi vorba de recuperarea ambulatorie.

Spre deosebire de bolnavii cu angina pectorala, nivelul efortului care poate fi prestat poate fi mai mare iar durata recuperarii propriu-zise, mai scurta. Avand in vedere ca bolnavii sunt, de cele mai multe ori "bolnavi" care se simt sanatosi, se va pune accentul de la inceput pe adaugarea la antrenamentul propriu-zis a unor activitati recreative, care sa atraga bolnavul si sa creasca aderenta la tratament.

De asemenea, antrenamentul propriu-zis va fi variat, evitandu-se monotonia.


In momentul atingerii capacitatii maxime de efort sau a capacitatii de efort dorite, fara ischemie, se va trece in faza de mentinere, in care accentul va fi pus pe activitatea de drumetie si jocuri colective.