Kinetoterapia in afectiunile venoase

Afectiunile venoase sunt: tromboflebitele, insuficienta venoasa cronica si varicele. In general acestea sunt progresive si nu pot fi prevenite complet.
Obiective

1. Reducerea stazei venoase si a consecintelor sale;
2. Ameliorarea circulatiei de intoarcere si a schimburilor gazoase la nivel pulmonar;
3. Prevenirea si tratamentul insuficientei venoase;
cronice si a sindromului posttrombotic;
4. Stimularea circulatiei de intoarcere prin punerea in functie a pompelor musculare.

Mijloace: masajul membrelor inferioare evitand traiectele venoase in sens centripet, mobilizarea pasiva a membrelor inferioare si ridicarea acestora deasupra planului, gimnastica respiratorie, gimnastica de postura, mersul, stimulari galvanice, compresiuni pneumatice externe intermitente, in ritm de 5s/contractie, cu aparatul angiomat.


Tromboflebitele


Prin tromboflebita se intelege stanjenirea circulatiei prin vene determinata de inflamarea peretelui venos.


Semne: durere pe traiectul venei, accentuata in punct fix si la palparea venei, vena varicoasa cu eritem inflamator pe traiect, vizibil pe piele, edem si caldura locala.

Obiective:
1. Aplicarea masurilor profilactice in scopul activarii circulatiei periferice;
2. Prevenirea edemului;
3. Activarea circula?iei venoase;
4. Tonifierea musculaturii, centurilor si a  extremitatilor inferioare.

Mijloace: pozitionarea membrului inferior in plan procliv, mobilizari pasivo-active si active analitice a membrelor inferioare, exercitii respiratori, masaj cu scop hiperemiant la nivelul circulatiei superficiale a extremitatii bolnave, mers.

In convalescenta: masaj usor initial superficial apoi profund sub forma de glisari cu presiune si periaj de activare a stazei si edemului veno-limfatic, contractii statice si mobilizari pasive ca in stadiul anterior, mobilizari active cu rezistenta in decubit dorsal si ventral sau in pozitia asezat pentru extensia gambei pe coapsa prin aplica rea de greutati, exercitii respiratorii, aplicarea bandajului elastic, instituindu-se mersul ca mijloc terapeutic de stimulare a circulatiei de intoarcere, prin punerea in functiune a pompelor musculare.


Insuficienta venoasa cronica


Rezultat al obstruarii venoase si al distrugerii valvelor.
In cazul in care aceasta insuficienta venoasa cronica se manifesta prin edeme, se folosesc urmatoarele mijloace ale kinetoterapiei: repaus la pat cu membrele inferioare ridicate in sprijin pe un suport mai sus decat restul corpului de 2-3x/zi (aceasta pozitie trebuie sa fie obligatorie in timpul nopti), masajul membrului inferior, manevre cu caracter circulator executate bland deasupra regiunii bolnave pentru a usura circulatia de intoarcere, aplicarea de fese elastice sau ciorapi elastici dimineata care se mentin toata ziua, practicarea inotului.

In cazul in care insuficienta venoasa cronica nu se manifesta prin edeme, se folosesc urmatoarele mijloace: exercitii active ale membrelor inferioare din pozitii in care acestea se gasesc peste nivelul trunchiului, in asa fel incat sa favorizeze circulatia de intoarcere (decubit, patrupedie, asezat sprijinit), contractii si relaxari ritmice ale grupelor musculare mari la nivelul membrelor inferioare, masajul membrelor inferioare - manevre cu efect circulator.


Varicele


Varicele sau ectazia venoasa consta din dilatarea venelor determinata de insuficienta valvulelor venoase.


Semne: desen venos accentuat, oboseala sau dureri difuze in membre, crampe musculare, in special nocturne.

Obiective:
1. Depistarea precoce a dilatatiilor;
2. Limitarea ortostatismului;
3. Instituirea unui regim de repaus cu membrele inferioare deasupra planului orizontal;
4. Favorizarea circulatiei de intoarcere.

Mijloace: exercitii de gimnastica vasculara (gimnastica Bürger), mobilizarea analitica a membrelor inferioare, mobilizari active ale membrelor inferioare din pozitii peste nivelul orizontalei, masaj.