Deoarece cele mai multe informatii pe care le stim provin din studii realizate pe oameni cu varste medii, cercetatorii lucreaza, astazi, pentru a invata mai multe despre modul in care colesterolul si terapiile pentru scaderea colesterolului functioneaza la femei, tineri si varstnici. Totodatata, acestia sunt de parere ca o consultatie medicala este de neinlocuit, deoarece medicul explica constiincios cauzelele si efectele colesterolului.
Conchizand, colesterolul propriu-zis este doar un factor dintr-o ecuatie complicata, care vorbeste despre cat de bine si de mult vom trai.
Colesterolul la femei
Afectiunile de inima sunt considerate un oportun ucigas, deoarece sunt cauza principala a deceselor din lume, la ambele sexe, cu toate ca vizeaza mai ales femeile varstnice. Pentru o perioada de 10 zile, cercetatorii au realizat un studiu pentru a examina efectele produse in timpul tratamentul pentru scaderea colesterolului.
Supozitia care a aparut in cazul femeilor poate fi in egala masura nedevarata si periculoasa. Astfel, factorii de risc, de exemplu: diabetul, sunt frecvent intalniti in cazul afectiunii arterei coronare la femei, si mai rar la barbati. Cum femeile raspund diferit la tratamente, testele realizate pe barbati pot avea efecte neanticipate in cazul femeilor.
Potrivit studiilor, atat femeile, cat si barbantii sunt mai sanatosi din clipa in care se decid sa urmeze un tratament pentru scaderea nivelului de colesterol.
La tineri sau la femeile, care se apropie de perioada de menopauza, riscul de a dobandi afectiuni ale inimii este mai mic in comparatie cu barbatii, deci numai cateva dintre femeile din acesta categorie de varsta pot solicita tratamentul cu statina. Oricum, cand toti factorii de risc sunt luati in considerare, barbatii si femeile cu afectiuni ale inimii sunt tratati urmand acelasi scop, si anume echilibrarea nivelului de colesterolul LDL.
Colesterolul la tineri
Ca si problemele adultilor, care capata diferite fete si trepte de agravare, nivelul colesterolului poate incepe sa creasca chiar din copilarie si poate progresa pana la maturitate. Alimentatia sanatosa si exercitiile fizice sunt obiceiuri necesare pentru ani tineri. Aceasta insemana ca este deosebit de important pentru copiii sa manance sanatos, sa practice un sport si sa nu fumeze.
Panoul medical al copiilor si adolescentilor recomanda verificarea nivelului de colesterolul, mai ales la copiii cu factorii de risc, cum sunt antecedente familiale, afectiuni timpurii ale inimii sau nivelul colesterolului ridicat. Comitetul medicilor recomanda ca doctorii si parintii sa ii sfatuiasca pe tineri sa isi verifice nivelul colesterolului mai ales daca sunt obezi, inactivi, fumeaza, au hipertensiune arteriala sau diabet. Acest test este impotant deoarece in cazul tinerilor nivelul colesterolului variaza extrem de repede.
Copiii nu sunt "adulti in miniatura", motiv pentru care tratamentul lor difera de cel al unui adult. In cazul nivelului colesterolului ridicat, specialistii recomanda o dieta in 2 pasi, care consta intr-o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice, deci asemenatoare cu cea a adultilor. Numai in cazul in care acesti pasi nu au dat rezultate favorabile trebuie urmat un tratament medicamentos. Acesta este recomandata numai copiilor care au depasit varsta de 10 ani.
Medicii le recomanda copiilor cu varsta peste 10 ani sa foloseasca numai medicamente, care nu sunt absorbite de fluxul sangvin, dar care lucreaza prin blocarea absorbtiei colesterolului in intestine. Copiii care au nivelul colesterolului extrem de ridicat, de regula datorat unei dereglari genetice, au nevoie de un tratament pe baza de medicamente pentru prevenirea unui infarct la o varsta destul de frageda. In acest caz, un studiu realizat in 2004 a demonstrat ca medicamentele bazate pe statina sunt eficiente si nu prezinta vreun risc pentru copiii, care provin din familii cu hipercolesterolemie.
Colesterolul la varstnici
In general, probleme grave ale inimii apar la persoanele, care au depasit varsta de 65 de ani. In cazul unei persoane in varsta, colesterolul ridicat influenteaza mai putin alte afectiuni ale inimii, decat in cazul unei peroane tinere. Acesta situatie se explica prin faptul ca sansele de a decedat din cauza altor probleme de sanatate sunt mai mari la acesta categorie de persoane.
Exista teste cate demonstreaza ca nivelul scazut al HDL este, in particular, un factpr de risc pentru aceasta categorie de persoane. De exemplu, potrivit unui studiu realizat de Institutul National al Sanatatii, realizat pe 2,500 femei si 1,400 de barbati, cu varsta cuprinsa intre 70-90, timp de 6 ani, participantii care au avut nivelul HDL mai jos de 35mg/dL erau de aproximativ 3 ori mai expusi sa moara din cauza unei afectiuni a inimii, decat cei care aveau nivelul HDL ridicat.
Specialistii le recomanda persoanelor varstnice care au, in general, o sanatate buna sa se trateze pentru ca nivelul colestrolului sa nu fie ridicat. Deoarece atacurile de inima sunt mai frecvete odata cu inaintarea in varsta, un astfel de tratament poate fi mai benefic pentru oamenii in varsta decat pentru cei tineri. In viitor, un astfel de tratament poate amana atacurile de inima.
In consecinta, este important ca persoanele varstnice, care nu au probleme de inima sau diabet, sa vorbesca cu medicul de familie despre optiunile pe care le are pentru a urma un tratment de reglare a colesterolului, in functie de propriile preferinte, de cat este de sanatos si daca tolereaza administrarea unui alt medicament. Acestor persoane le este indicat sa urmeze un tratament cu medicamente pe baza de statine, deoarece acesta si-a demostrat eficacitatea si tolerabilitatea in nenumarate studii.
Statina functioneaza la fel de bine si are aceleasi beneficii pentru batrani ca si pentru tineri. Nu exista motive pentru a evita un tratament cu statine, in cel mai rau caz tratamentul trebuie individualizat in functie de organismul fiecarui pacient. Adesea pacientii in varsta pot urma un tratament cu statina, insa cu doze mai mici, care ii ajuta la curatarea organismului.
Dificultatile pot aparea, de asemenea, datorita schimbarii dietei sau prin adaugarea exercitiilor fizici la dieta. De exemplu, multi varstnici oraseni au probleme cu obtinearea sau preapararea mancarurilor sanatoase, iar o dieta riguroasa sanatoasa poate agrava statutul nutrinional deja conturat. Astfel, tratamentul in cazul acestora trebuie realizat tinand seama de necesitatile fiecaruia, de abilitatile si modul de viata, deoarece riscurile unui tratament suplimentar pot fi mai mari decat posibilele beneficii.
Articole utile:
Regleaza-ti colesterolul pentru a evita afectiunile cardiace
Remedii naturiste care scad colesterolul "rau"
Nivelul colesterolului la persoanele cu diabet
Adevarul despre colesterol