Infarctul miocardic acut

Boala coronariana este cea mai comuna forma de boala cardiovasculara si reprezinta o problema serioasa de sanatate publica in intreaga lume. Ea determina aproximativ 17 milioane de decese in fiecare an, altfel spus 1 din 3 oameni mor prin boala coronariana.

In contextul vietii moderne, bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de mortalitate pe plan mondial, fiind raspunzatoare de o treime din totalul deceselor.

In Romania, mortalitatea prin boli cardiovasculare se poate exprima prin cifre care ar trebui sa starneasca nu doar o mare ingrijorare, ci si luarea unor masuri imediate. Situatia este cu atat mai alarmanta, cu cat aceste evenimente apar din ce in ce mai frecvent la varste fragede.


Informatii generale

Sindromul coronarian acut (SCA) este un termen generic folosit pentru a descrie un grup de afectiuni acute, determinate de ingustarea brusca a arterelor coronare printr-un cheag de sange (tromb).

Ca urmare, se produce un dezechilibru intre necesarul de oxigen la nivelul miocardului (muschiul inimii) si posibilitatea asigurarii acestuia.



Afectarea miocardului depinde in mod direct de gravitatea acestui dezechilibru. In conditiile unei cantitati mici de oxigen (obstructie incompleta coronariana) vorbim de ischemie miocardica - angina instabila. Lipsa completa de oxigen duce la necroza (moarte miocardica prin obstructie completa) - infarct miocardic acut.  


Simptomele infarctului miocardic


1.
Durere puternica in piept, cu caracter de presiune, arsuri, greutate, strangere sau sfredelire care poate iradia catre umeri, brate, gat sau abdomen superior.

2.
Durata durerii este mai mare de 20 minute si nu cedeaza la nitroglicerina sublingual.

3.
Durerea poate fi insotita de: ameteli, greata, varsaturi, transpiratii, senzatie de sufocare, anxietate sau nervozitate.


Strategii terapeutice

Tratamentul de urgenta este necesar in toate sindroamele coronariene acute.
Abordarea terapeutica este complexa si are ca scop:

  •   reluarea circulatiei sangelui prin arterele coronare;
  •   evitarea extinderii necrozei;
  •   reducerea necesarului de oxigen.

Reinstalarea circulatiei sangelui prin arterele coronare se poate face
, fie utilizand medicamente care dizolva cheagul de sange (fibrinolitice), fie prin introducerea in artere a unor dispozitive care indeparteaza mecanic cheagul si dilata vasul (interventie coronariana percutana - PCI.

Aceste metode se folosesc impreuna cu medicamente antitrombotice (care actioneaza impotriva formarii cheagurilor) in scopul prevenirii dezvoltarii cheagului preexistent ai a formarii unora noi:
  • anticoagulante de tip heparinic: Clexane (enoxaparina);
  • antiagregante plachetare: Aspirina si Plavix (clopidogrel).


Progrese terapeutice


Clexane (enoxaparina) este anticoagulantul injectabil dovedit eficace, intr-un program larg de studii clinice la peste 50.000 de pacienti din tot spectrul sindroamelor coronariene acute, indiferent de metoda aleasa pentru restabilirea circulatiei sangelui prin arterele coronare.

O strategie bazata pe enoxaparina previne la mai multi pacienti decesul sau aparitia unui alt infarct miocardic in primele 30 de zile dupa tratament.

In Romania Clexane (enoxaparina) este autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului pentru:

  • tratarea infarctului miocardic acut si angina instabila;
  • tratamentul pacientilor care beneficiaza de o interventie coronariana percutana;
  • prevenirea si tratarea altor afectiuni, precum: tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara.

Cu mai mult de 1,5 miliarde de doze administrate pretutindeni in lume la peste 190 milioane de pacienti si cu o experienta de peste 20 de ani, Clexane (enoxaparina) este cel mai frecvent prescris si cel mai studiat dintre anticoagulantele injectabile.