In Romania, mortalitatea prin boli cardiovasculare se poate exprima prin cifre care ar trebui sa starneasca nu doar o mare ingrijorare, ci si luarea unor masuri imediate. Situatia este cu atat mai alarmanta, cu cat aceste evenimente apar din ce in ce mai frecvent la varste fragede.
Informatii generale
Sindromul coronarian acut (SCA) este un termen generic folosit pentru a descrie un grup de afectiuni acute, determinate de ingustarea brusca a arterelor coronare printr-un cheag de sange (tromb).
Ca urmare, se produce un dezechilibru intre necesarul de oxigen la nivelul miocardului (muschiul inimii) si posibilitatea asigurarii acestuia.
Afectarea miocardului depinde in mod direct de gravitatea acestui dezechilibru. In conditiile unei cantitati mici de oxigen (obstructie incompleta coronariana) vorbim de ischemie miocardica - angina instabila. Lipsa completa de oxigen duce la necroza (moarte miocardica prin obstructie completa) - infarct miocardic acut.
Simptomele infarctului miocardic
1. Durere puternica in piept, cu caracter de presiune, arsuri, greutate, strangere sau sfredelire care poate iradia catre umeri, brate, gat sau abdomen superior.
2. Durata durerii este mai mare de 20 minute si nu cedeaza la nitroglicerina sublingual.
3. Durerea poate fi insotita de: ameteli, greata, varsaturi, transpiratii, senzatie de sufocare, anxietate sau nervozitate.
Strategii terapeutice
Tratamentul de urgenta este necesar in toate sindroamele coronariene acute. Abordarea terapeutica este complexa si are ca scop:
- reluarea circulatiei sangelui prin arterele coronare;
- evitarea extinderii necrozei;
- reducerea necesarului de oxigen.
Reinstalarea circulatiei sangelui prin arterele coronare se poate face, fie utilizand medicamente care dizolva cheagul de sange (fibrinolitice), fie prin introducerea in artere a unor dispozitive care indeparteaza mecanic cheagul si dilata vasul (interventie coronariana percutana - PCI.
Aceste metode se folosesc impreuna cu medicamente antitrombotice (care actioneaza impotriva formarii cheagurilor) in scopul prevenirii dezvoltarii cheagului preexistent ai a formarii unora noi:
- anticoagulante de tip heparinic: Clexane (enoxaparina);
- antiagregante plachetare: Aspirina si Plavix (clopidogrel).
Progrese terapeutice
Clexane (enoxaparina) este anticoagulantul injectabil dovedit eficace, intr-un program larg de studii clinice la peste 50.000 de pacienti din tot spectrul sindroamelor coronariene acute, indiferent de metoda aleasa pentru restabilirea circulatiei sangelui prin arterele coronare.
O strategie bazata pe enoxaparina previne la mai multi pacienti decesul sau aparitia unui alt infarct miocardic in primele 30 de zile dupa tratament.
In Romania Clexane (enoxaparina) este autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului pentru:
- tratarea infarctului miocardic acut si angina instabila;
- tratamentul pacientilor care beneficiaza de o interventie coronariana percutana;
- prevenirea si tratarea altor afectiuni, precum: tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara.
Cu mai mult de 1,5 miliarde de doze administrate pretutindeni in lume la peste 190 milioane de pacienti si cu o experienta de peste 20 de ani, Clexane (enoxaparina) este cel mai frecvent prescris si cel mai studiat dintre anticoagulantele injectabile.
Comentarii (3)
Respirarea de aer imbogatit cu oxigen (adica de aer cu continut mai mare de 21% oxigen ) poate avea efecte pozitive atat pentru organisme sanatoase ce traverseaza o perioada epuizanta fizic sau psihic cat si pentru cei cu diferite afectiuni. O sesiune de examene sau un proiect la birou te poate stoarce de energie si simti ca te lasa memoria si puterea de concentrare. Inhalarea de oxigen concentrat reface capacitatea intelectuala si te repune " pe roate ". Aceste afirmatii au fost dovedite printr-un studiu publicat intr-o revista de psihologie de prestigiu. Efectul vasocostrictor asupra circulatiei arteriale cerebrale recomanda inhalarea de oxigen concentrat in tratamentul cefaleelor ( migrene, cluster headaches ). 8 din 10 persoane cu migrene incluse in studii au avut o reducere semnificativa a intensitatii si/sau frecventei migrenelor. Administrarea de oxigen suplimentar este utilizata in situatii de urgenta cum ar fi atacul vascular cerebral ischemic, infarctul miocardic, criza severa de astm bronsic. Iti poate salva viata sau te scapa de complicatii invalidante. Un inhalator portabil de oxigen iti furnizeaza oxigen pentru aproximativ zece minute, suficient pentru a depasi momentul critic. In boli cronice cu privare de oxigen in tesuturi ( BPOC, insuficienta cardiaca, pneumonii, mucoviscidoza etc. ) se recomanda administrarea de oxigen suplimentar un numar mare de ore zilnic, in fiecare zi. Pe langa sursa continua de oxigen, legata la priza, e bine sa ai si o varianta mobila, usoara, pe care sa te poti baza atunci cand pleci de acasa sau cand "pica" curentul. De aceea e bine sa ai prin casa un inhalator portabil de oxigen.
Medicii de la Tg. Mures sunt ffff buni dar cel mai bun medic cardiolog este la Timisoara se numeste Cioata Dan. Foarte bun specialist si OM. Duceti-va sa va investigheze este doctorul sufletelor si inimilor! Il gasiti in spital de luni pina vineri dimineata are ora de internari, Institutul de Cardiologie Timisoara 0256/207355. Sanatate!
In legatura cu acest subiect as dori si eu o sugestie sau o indrumare de la dvs. in legatura cu mine, sunt depistata cu wpw din sptembrie anul trecut si de atunci toata viata mea este data peste cap, am luat medicamente ca sotalol apoi cordarone, mydocalm, frontin, am fost la cardiolog la tg mures si mi s-a spus sa intrerup acest tratament, mi s-a facut un studiu electrofiziologic pe dreapta in urma caruia mi - s-a spus ca trebuie intervenit pe stanga ca acolo ar fi problema nu am avut curaj sa raman atunci si nici sa mai merg acum stau fara nicio medicamentatie, si uneori ma simt bine uneori nu ma ia prin somn cu un gol mare in abdomen dupa care incep palpitatii am ajuns la urgenta de vreo cateva ori si mi s-a spus ca totul e in limite normale culmea e ca am o durere in partea stanga sub sin ce corespunde uneori in spate mi s-a spus ca nu e de la inima, eu nu stiu ce sa mai fac as vrea sa ma simt ca inainte sa-mi vad copii mari. Va rog sa ma ajutati multumesc
Posteaza comentariu