Ce este presiunea sanguina?
Sangele este purtat de la inima catre restul organismului in vene cunoscute sub denumirea de artere, iar presiunea sanguina este forta cu care este impins sangele in interiorul peretilor arterelor.
De fiecare data cand inima bate (de 60-70 ori pe minut la adultii aflati in stare de repaus), sangele este pompat in artere, astfel presiunea sanguina este ridicata cand inima bate, iar sangele este pompat. Aceasta situatie este numita presiunea sistolica. Cand inima se afla in stare de repaus intre batai, presiunea sanguina este in scadere, iar aceasta situatie este numita presiunea diastolica.
Intotdeauna, presiunea sanguina oscileaza intre aceste 2 situatii, presiunea sistolica si cea diastolica. De regula, acestea sunt prezentate una dupa alta, ca de exemplu: 120/80 mmHg. Astfel, presiunea sistolica este reprezentata de primul numar, si, bineinteles, cea diastolica de cel de-al doilea numar.
In cursul unei zile, presiunea sanguina variaza, astfel, este mai scazuta in timpul somnului si creste imediat ce te-ai trezit. De asemenea, presiunea sanguina este in crestere cand esti excitat/a, nervos/oasa sau activ/a.
Organismul este extrem de sensibil la variatiile presiunii sanguine. Celule speciale care se gasesc in artere, numite baroreceptori, simt cand presiunea sanguina este in crestere sau in scadere. Astfel, cand baroreceptorii simt variatia presiunii sanguine, acestia declanseaza reactii care au loc in tot organismul pentru a stabilizat presiunea sanguina.
Comentarii (2)
Da este un articol bun, dar doresc mai multe detalii, in legatura cu afectiuni aparute din cauza tensiunii arteriale... supar de multi ani, sunt in tratament, dar au aparut si alte afectiuni. Multumesc
MULT MAI MULTE INFORMATII DESPRE ACEASTA BOALA CARDIO VASACULARA ASTEPT
Posteaza comentariu