Prevalenta si complicatii
Hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa boala cardiovasculara.
Afecteaza aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial (20% din populatia adulta) si se anticipeaza ca aceasta cifra va creste la 1,5 miliarde pana in anul 2025.
Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai importante cauze care pot fi prevenite de morbiditate si mortalitate prematura atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare, estimata a fi responsabila pentru 6% din decese la nivel mondial. Ea reprezinta un factor de risc pentru bolile cardiace (angina pectorala, infarct miocardic, insuficienta cardiaca), accidente vasculare cerebrale, dementa si insuficienta renala.
Pana la varsta de 50 ani, 1 din 5 oameni au hipertensiune arteriala, dupa varsta de 50 ani 1 din 3, iar dupa varsta de 65 ani, 2 din 3 oameni au hipertensiune arteriala. In total, in Romania sunt peste 5 milioane de bolnavi cu hipertensiune arteriala.
Cercetarile facute in tara noastra (studiul SEPHAR) arata ca dintre bolnavii depistati cu hipertensiune arteriala, 42% nu stiau ca au hipertensiune arteriala (HTA), iar dintre cei care stiau ca au HTA 61% nu urmau un tratament. Tratamentul corect era facut de un numar foarte mic de bolnavi. Aceasta situatie se impune a fi modificata.
Prin controlul hipertensiunii, riscurile pot fi semnificativ reduse. Ghidurile europene si americane recomanda ca tensiunea arteriala sa fie redusa la 140/90 mmHg sau sub aceasta valoare in populatia generala cu hipertensiune arteriala. Pentru anumite persoane cu „risc crescut”, este stabilita o valoare-tinta mai mica pentru tensiunea arteriala, in scopul reducerii complicatiilor asociate. La persoanele diabetice si cu factori de risc scaderea tensiunii arteriale la 130/80 mmHg sau mai putin reduce riscul de boli cardiovasculare. Persoanele cu hipertensiune arteriala trebuie sa discute cu medicul despre valoarea tinta individuala a tensiunii arteriale.
Hipertensiunea: cea mai frecventa boala de inima
De TopSanatate
Comentarii (1)
hipertensiunea este unul dintre cele mai mari pericole pentru inima. Tata a ajuns la urgente anul trecut la Clinicco din Brasov. a facut un pre-infarct. nimeni nu se astepta la asa ceva. e adevarat totusi ca era destul de stresat in perioada aceea. A avut noroc ca a ajuns la timp si ca a dat de niste medici foarte buni
Posteaza comentariu