Bataile inimii sunt controlate de zone specializate de la nivelul tesutului cardiac care actioneaza ca "initiator" de ritm cardiac (acestea se numesc nod sinusal si nod atrio-ventricular). Ele controleaza dirijarea impulsurilor electrice prin muschiul cardiac si asigura contractii musculare coordonate. In FA un numar de factori pot interfera cu conducerea normala a acestor semnale electrice, determinand acele batai neregulate si rapide ale inimii, care se manifesta in timpul episoadelor de FA.
Desi nu este complet inteleasa, se stie ca fibrilatia atriala este cauzata de asa-numitul "initiator" (trigger) si este mentinuta de un "substrat". "Initiatorul" se refera la celule cardiace care trimit semnale la un moment nepotrivit, iar daca acest lucru se intampla frecvent, atriile pot incepe sa fibrileze. "Substratul" se refera la modificarile proprietatilor electrice ale musculaturii atriilor, care permit conducerea si mentinerea acestor impulsuri electrice anormale.
Cu toate ca FA poate fi determinata de o varietate de factori, cateodata nu exista o cauza evidenta pentru aceasta afectiune. Printre factorii care pot duce la aparitia bolii se numara:
- abuzul de alcool;
- stresul;
- medicamentele care stimuleaza inima;
- interventiile chirurgicale cardiace;
- o serie de afectiuni cardiace (bolile coronariane, insuficienta cardiaca, bolile valvulare si infarctul de miocard), pericardita (inflamatia membranei care inconjoara inima);
- hipertiroidismul (activitatea crescuta a glandei tiroide);
- bolile de plamani.
Hipertensiunea sau diabetul sunt de asemenea afectiuni care cresc riscul de de aparitie a fibrilatiei atriale.
Comentarii (3)
foarte util si interesant articolul. e foarte bine sa fim informati si sa prevenim, mai ales ca in romania nici nu stii de ce doctor dai. in ceea ce priveste bolile de inima, e bine de stiut ca exista spitale bune, specializate pe cardiologie nu numai in bucuresti, dar si la cluj si destul de recent, la brasov,clinicco, pe care o recomand cu incredere pentru ca am ajuns la ei cu o tahicardie anul trecut
care ar fi cauzele acestor batai necontrolate ale inimii? e posibil sa fie din lipsa fierului in organism?
foarte bine de stiut si din pacate cunosc multi cu aceasta afectiune
Posteaza comentariu