Factorii de risc privind bolile cardiovasculare

Stiai ca stilul de viata iti influenteaza in mod direct sanatatea inimii? Factori precum stresul, alimentatia bogata in colesterol si grasimi, lipsa activitatii fizice, consumul de alcool, tutun si cafea, inaintarea in varsta influenteaza sistemul circulator. Descopera in ce masura poti modifica, trata si controla factorii care maresc riscurile bolilor cardiovasculare.

Cercetarile au identificat mai multi factori de risc pentru atacurile de inima si pentru bolile coronariene. Cu cat o persoana prezinta mai multi factori, cu atat sunt mai mari sansele de dezvoltare a bolilor cardiace. Cea mai buna modalitate de a preveni atacurile cardiace este reprezentata de reducerea factorilor de risc.


1.Factorii de risc ce pot fi controlati si tratati:

  • Hipertensiunea arteriala (HTA) ingreuneaza buna functionare a inimii, amplificand starea ei de slabire. Atat inima, cat si arterele sunt predispuse accidentelor vasculare. Presiunea ridicata a sangelui mareste riscul preinfarctului, al aterosclerozei, al accidentului vascular cerebral, provocand insuficienta cardiaca congestiva, ateroscleroza, insuficienta renala si afectiuni oculare. Cand acesta presiune este asociata obezitatii, fumatului, diabetului, colesterolului marit, riscul atacurilor subite se mareste. Hipertensiunea arteriala are tendinta de a creste o data cu varsta. Barbatii se expun unor riscuri mai mari decat femeile. Acestea dupa varsta de 55 de ani prezinta tendinte similare barbatilor privind accelerarea presiunii sangelui. In schimb, dupa 75 de ani, femeile sunt mai predispuse acestor riscuri decat barbatii. HTA-ul nu se defineste de obicei prin simptome caracteristice, fiind un adevarat "ucigas tacut". Preventiv insa, un singur test ce nu implica dureri poate detecta daca esti predispus sau nu unui asemenea risc. Daca esti suspectat de hipertensiune arteriala, trebuie sa acorzi mai multa atentie sanatatii tale. Tinand o dieta corespunzatoare, pierzand in greutate (cand este cazul), practicand regulat un sport, evitand sarea si urmand o medicatie riguroasa din partea medicului specialist, poti tine sub control presiunea sangelui (respectiv scaderea presiunii sangelui la valori normale), diminuand agravarea starii de sanatate;

  • Tutunul - fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de risc privind bolile cardiovasculare. Cercetatorii au demonstrat ca fumatorii sunt predispusi atacurilor de inima de doua ori mai mult comparativ cu nefumatorii. Persoanele care au acest viciu pot muri subit, in mai putin de o ora, fata de persoanele ce se abtin de la fumat. Nicotina si monoxidul de carbon din tigara reduc cantitatea de oxigen din sange prin ingrosarea peretilor vaselor sanguine si prin formarea cheagurilor de sange. Fumatul, prin ingustarea vaselor de sange care iriga musculatura picioarelor si a bratelor, este unul dintre cei mai mari factori de risc privind bolile circulatiei periferice. De fapt, acest aspect este intalnit aproape exclusiv in cazul fumatorilor. Acestia daca se confrunta cu simptomele unei proaste circulatii periferice sunt predispusi dezvoltarii gangrenelor (cunoscute si sub numele de cangrene) si, indirect, amputarii picioarelor.
    Persoanele care fumeaza pipe prezinta riscuri mai mari in privinta bolilor arterelor coronare si a preinfarctelor decat cei ce fumeaza tigarete. Acest lucru este cauzat de inhalarea unei cantitati marite de fum. Tutunul poate disturba ritmul inimii mai ales in cazul persoanelor care acuza dureri in piept. Lucrul acesta poate produce o moarte cardiaca subita, moment in care inima inceteaza sa mai pompeze sangele. Moartea survine la cateva minute dupa ce au aparut aceste simptome. Daca nu fumezi, nici nu te gandi sa apuci aceasta cale vicioasa si daunatoare sanatatii. Daca fumezi, e timpul sa renunti cat mai urgent. Cere ajutorul doctorilor, in cazul in care ai avut mai multe tentative nereusite de unul singur. Exista mai multe modalitati prin care te poti lasa de fumat: pastilele cu nicotina si o medicatie adecvata din partea medicului specialist;

  • Hipercolesterolemia (nivelul crescut al nivelului colesterolului sanguin) - riscul bolilor coronariene creste cu cat colesterolul atinge un nivel ridicat. Cand sunt prezenti si alti factori de risc precum hipertensiunea arteriala si fumatul, gradul de expunere fata de bolile cardiovasculare este cu atat mai mare. Colesterolul se gaseste numai in grasimile animale. Anumite plante uleioase, des folosite in prepararea hranei, sunt bogate in grasimi saturate. Transgrasimile rezultate prin adaugarea hidrogenului uleiurilor vegetale sunt des folosite in restaurante si in fast-food-uri. Fructele si legumele nu contin colesterol, de aceea sunt recomandate in orice tip de dieta. Daca prezinti un nivel crescut al colesterolului sanguin trebuie sa urmezi o dieta sanatoasa, sa practici regulat miscare fizica, sa mentii o greutate corporala corespunzatoare. In cazul in care ai nevoie de medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului, este bine sa recurgi la respectarea unei diete sanatoase atat pentru a-ti diminua cantitatea de colesterol, cat si pentru a-ti imbunatati sanatatea cardiovasculara;

  • Inactivitatea fizica - un stil sedentar de viata este un factor de risc pentru bolile arterelor coronare. Cand inactivitatea fizica este asociata cu o alimentatie nesanatoasa, pot rezulta diabetul si hipercolesterolemia. Toti acesti factori reuniti maresc riscurile bolilor cardiovasculare. Exercitiile regulate si moderate impiedica declansarea hipertensiunii arteriale si a altor afectiuni cardiace. Activitatea fizica controleaza nivelul colesterolului, diabetul, obezitatea si tensiunea arteriala. Pentru a avea repercusiuni pozitive, trebuie sa pratici sportul cel putin timp de 30-60 de minute pe zi. Activitatile moderate precum plimbarile, dansul, gradinaritul, munca in gospodarie pot ajuta de asemenea la o buna functionare a inimii. Persoanele care sunt complet inactive pot incepe cu 10 minute de miscare pe zi, urmarind cresterea minutelor de la o zi la alta.
    Inainte de a incepe un program riguros de exercitii este bine sa afli si parerea doctorului. Acest lucru este recomandabil mai ales daca esti de varsta medie sau si mai in varsta, daca esti predispus bolilor cardiace, daca ai suferit un accident vascular cerebral sau daca ai avut un regim sedentar de viata pentru o perioada lunga de timp;

  • Obezitatea si greutatea supraponderala - oamenii care au un exces de grasimi in organism sunt predispusi multor probleme de sanatate precum: hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, un nivel ridicat al trigliceridelor, diabetul si bolile coronariene. Multe persoane obeze si supraponderale se confrunta cu nenumarate dificultati in lupta impotriva kilogramelor in plus. Nu uita insa ca pana si o pierdere ce pare la prima vedere nesemnificativa reduce hipertensiunea arteriala si nivelul colesterolului total. Daca nu poti slabi apeleaza la indicatiile medicului nutritionist. Incearca sa atingi o greutate corespunzatoare si apoi sa o mentii. Pentru a pierde din greutate, femeile ar trebui sa consume intre 1200 si 1500 de calorii pe zi, insa nu mai putin de 1200, in timp ce barbatii ar trebui sa se incadrezee intre 1500 si 1800 de calorii pe zi, dar nu mai putin de 1500;

  • Diabetul zaharat - diabetul este o boala in care organismul nu mai raspunde corespunzator hormonului insulina. Organismul are nevoie de insulina pentru a tranforma zaharul, amidonul si alte alimente in energie. Diabetul (boala ce se caracterizeaza prin cresterea cantitatii de zahar in sange si in urina) se intalneste sub doua forme principale:
  1.  Diabetul juvenil apare inca din primii ani de viata. Persoanele care se confrunta cu aceasta forma de diabet prezinta o deficienta insulara primara si trebuie sa-si faca insulina pentru a ramane in viata.
  2. A doua forma de diabet este cea mai intalnita forma si apare de obicei in cazul adultilor de varsta mijlocie. Obezitatea si inactivitatea fizica sunt principalii factori de risc ai acestei boli. Intr-o forma usoara, diabetul poate trece nedetectat pentru mai multi ani. Diabetul netratat creeaza probleme medicale serioase, incluzand bolile cardiovasculare.
Chiar daca nivelul de glucoza se afla sub control, diabetul mareste riscurile atacurilor, ale accidentelor vasculare cerebrale si ale hipertensiunii arteriale. Tensiunea arteriala a unui diabetic trebuie sa fie mai scazuta de 120/80 mm Hg. De cele mai multe ori, diabeticii mor din cauza uneia dintre afectiunile cardiovasculare. Pentru oamenii care se confrunta cu diabetul este foarte important sa consulte medicul si sa mearga periodic la control. Controlul greutatii, exercitiile fizice, chiar medicatia sunt lucruri ce trebuiesc respectate de diabetici pentru a reduce factorii de risc la care sunt supusi.


2.Factorii de risc ce nu pot fi controlati:

  • Inaintarea in varsta - atacurile de inima se pot declansa la orice varsta.
    Cu toatea acestea, o data cu trecerea anilor creste riscul confruntarii cu una dintre afectiunile cardiovasculare.
  • Sexul masculin - comparativ cu femeile, barbatii prezinta un risc accentuat fata de diferitele boli cardiovasculare. Femeile se confrunta cu acesti factori de risc mai ales dupa perioada in care se instaleaza menopauza.
  • Ereditatea - daca fratele, tatal sau bunicul tau au suferit un atac de inima inainte de 55 de ani sau sora, mama sau bunica ta s-au confruntat cu afectiuni cardiovasculare, si tu poti prezenta factori de risc mariti. Unele familii sunt conditionate genetic privind cresterea nivelului de colesterol sau a trigliceridelor. Diabetul ca si hipertensiunea arteriala se pot transmite de la o generatie la alta. Bineinteles, este adevarat ca si stilul de viata caracteristic fiecarei familii poate accentua sau diminua factorii de risc. De exemplu, membri unei familii pot fi supraponderali, inactivi fizic, pot fuma sau pot avea o alimentatie bogata in grasimi si colesterol. Tocmai pentru ca nu poti controla mostenirea ereditara, este cu atat mai important sa tratezi si sa controlezi la timp toti factorii de risc pentru a evita afectiunile cardiovasculare.


3.Alti factori de risc ai bolilor cardiovasculare:

  • Reactia in fata stresului - toata lumea se confrunta cu stresul, insa, fiecare persoana are stilul specific de a reactiona in fata lui. Stresul acumulat intr-o cantitate sporita pe o durata lunga de timp si reactia de negare a acestuia pot cauza diferite probleme (mancatul excesiv, fumatul etc) care predispun la bolile cardiovasculare. Gaseste modalitati sanatoase pentru a-i tine piept stresului. Daca simti ca reactia ta fata de stres iti influenteaza negativ sanatatea apeleza la indicatiile doctorului.

  • Alcoolul consumat in exces mareste tensiunea arteriala, conducand la insuficienta cardiaca sau chiar la infarct. Femeile ar trebui sa nu consume mai mult de o bautura alcoolica pe zi. Barbatilor le este permisa consumarea a doua bauturi alcoolice pe zi. Daca nu bei, nici nu te gandi sa schimbi acest lucru, iar daca bei, incearca sa o faci intr-o maniera moderata. Pentru a preveni malformatiile nou-nascutilor, femeile insarcinate nu trebuie sa consume bauturi alcoolice sub nici o forma.

  • Consumul de droguri - drogurile intravenoase cauzeaza endocardita si atacul de inima. Consumul de cocaina determina producerea accidentelor vasculare cerebrale si a infarctelor. Uneori, utilizarea drogurilor este fatala de la prima incercare.

  • Batranetea si menopauza - cu cat o femeie inainteaza in varsta, cu atat mai mult se expune riscurilor de a se confrunta cu bolile cardiovasculare. Daca menopauza este provocata pe cale chirurgiala prin indepartarea uterului si a ovarelor, factorii de risc se agraveaza.
    Daca menopauza apare pe cale naturala, riscurile se diminueaza. O data ce se instaleaza menopauza, milioane de femei recurg la terapia de substitutie cu estrogen (ERT - estrogen replacement therapy). Aceasta terapie reduce simptome precum bufeurile si protejeaza organismul de osteoporoza. Pentru a preveni cancerul uterin, progestativul este administrat femeilor care mai au uter. Aceasta metoda este cunosuta sub numele de terapie de substitutie hormonala (HRT - hormone replacement therapy). Femeile care sunt predispuse afectiunilor cardio-vasculare trebuie sa tina cont de:
  1. Cele 2 terapii ERT-ul si HRT-ul nu trebuiesc aplicate pentru a preveni alte boli cardiovasculare;
  2. Decizia de a continua sau de a intrerupe ERT-ul sau HRT-ul trebuie sa aiba la baza stabilirea beneficiilor (prevenirea osteoporozei) sau a dezavantajelor (producerea cancerului de san).

Dictionar de termeni

(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

  • Colesterol - substanta lipidica, sintetizata, in principal, de catre ficat. Principalele surse alimentare de colesterol sunt galbenusul de ou, maruntaiele, produsele lactate, carnea si pestele.
  • Estrogen - hormon secretat de catre ovar si al carui nivel sanguin, crescand, joaca un rol in ovulatie.
  • Hipercolesterolemie - crestere anormala a nivelului de colesterol din sange. Chiar daca pe termen scurt hipercolesterolemia nu provoaca nici un simptom, prin trecerea anilor ea se complica prin ingrosarea peretilor arterelor.
  • Hipertensiune arteriala - crestere anormala, permanenta sau paroxistica a tensiunii arteriale in repaus.
  • HDL - lipoproteine de densitate mare indeparteaza colesterolul de peretele vaselor si il duc in ficat, care il poate reutiliza.
  • LDL - lipoproteine de mica densitate, deosebit de bogate in colesterol, fiind susceptibile sa se depuna pe peretii arterelor.
  • Insulina - hormon secretat de catre pancreas; el face ca glucoza din sange sa intre in celule, care o folosesc pentru producerea de energie.
  • Osteoporoza - diminuare treptata a tramei proteice a osului. Fracturile sunt principalele manifestari ale osteoporozei.
  • Progestativ - substanta naturala sau sintetica ce produce asupra organismului efecte comparabile cu cele ale progesteronului, hormon feminin secretat in timpul fazei a doua a ciclului menstrual si in timpul sarcinii.
  • Trigliceride - trigliceridele constituie cea mai mare parte a lipidelor alimentare, de asemenea, si a lipedelor organismului stocate in tesutul adipos.