Ai grija la greutatea copilului tau!
Este necesar un screening (detectare) al obezitatii si greutatii in exces inca din perioada copilariei, cu incurajarea copiilor sa participe la cat mai multe activitati fizice, limitarea aportului de produse cu densitate calorica mare (dulciurile rafinate), promovarea consumului de legume si fructe.
Trebuie sa limitezi consumul de sare!
Este demonstrat rolul etiologic al ingestiei crescute de sare (NaCl – clorura de sodiu) in dezvoltarea hipertensiunii. De aceea, scaderea cantitatii de sare este o conditie obligatorie pentru orice dieta hiposodata. La indivizii care au risc de a dezvolta hipertensiune, se recomanda un regim hiposodat si anume macar sa nu mai adauge sare in mancare.
Atentie la consumul de alcool!
Se stie de asemenea ca un consum ocazional/mare de alcool, chiar in cantitate considerata “moderata” de catre bautor, creste valorile tensionale, iar asociat cu fumatul, cafeaua in exces si stresul favorizeaza aceste cresteri ale tensiunii arteriale chiar la un consum mai mic. Este totusi recomandat celor care consuma alcool sa o faca cu moderatie, adica o unitate/zi (15 ml alcool pur) pentru femei, maxim doua unitati/zi (30 ml alcool pur) pentru barbati.
Alimente permise in regimul de hipertensiune
- laptele degresat, branza dulce, casul slab, nesarat;
- carnea slaba de vita, pui, peste slab de apa dulce preparat fiert/fript;
- paine alba /intermediara veche de o zi, fainoase (gris, orez, etc.) in cantitati moderate;
- legume sarace in sodiu si celuloza (morcovi, dovlecei, fasole verde, salata verde, rosii, ardei);
- fructe sub orice forma consumate (crude, coapte, compoturi).
Alimentele nerecomandate in dieta antihipertensiva
- laptele si branzeturile grase, branzeturile sarate;
- mezeluri, carnea grasa, legumele care contin cantitati mai mari de sodiu (telina, spanac, varza acra, muraturi); legumele bogate in celuloza grosolana, fructele oleaginoase;
- apele minerale bogate in Na, bauturile bogate in cofeina ar trebui consumate cu moderatie;
- ideal ar fi daca si alimentele bogate in grasimi saturate/trans ar fi evitate pentru a scadea riscul complicatiilor adiacente HTA (hipertensiune arteriala).
De retinut! Se recomanda consumul a 4-5 mese/zi, in cantitati reduse si evitarea consumului de lichide in exces in timpul mesei.
Recent, intr-un jurnal medical prestigios - New England Journal of Medicine – a aparut un editorial care revizuieste principalele masuri de lupta impotriva HTA si constata cu amaraciune ca in pofida masurilor nefarmacologice si farmacologice, procentul celor care au HTA necontrolata este in crestere in zilele noastre, mai ales din cauza ignorarii recomandarilor de modificare a stilului de viata.
Informatiile face parte din „Programul pentru un stil de viata sanatos” initiat de CNA si IAA si a fost realizat cu sprijinul Fundatiei Pentru o Alimentatie Sanatoasa (FPAS). Prin "Programul pentru un stil de viata sanatos", romanilor le este atrasa atentia asupra mancarii consumate in exces si a sportului practicat in minus si le sunt oferite alternative sanatoase, la indemana tuturor, pentru un stil de viata echilibrat, cu putin din fiecare si multa miscare.
Autor: Dr Georgiana Stan, medic rezident cu specialitatea “diabet, nutritie si boli metabolice”, in cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. N. Paulescu" - Bucuresti
Comentarii (2)
Da, articolul este f f bun . Eu am o tensiunea mare... de dimineata , iar pulsul nu se ridica mai mult de 56-60. Fac tratament de ani de zile , dar tensiune tot mare este de dimineata este 18/10-12 ..Recomandati-mi un tratament medicamentos. Nu sunt grasa, nu beau deloc bautari alcoolice, nu fumez, nu consum mancare sarata .. sub mediu. Beau o cafea pe zi...Va multumesc ID meu belabeladona@yahoo.com
Da este adevarat cu aceasta dieta si tratament recomandat de medic poti sa tii valorile normale ale tensiunii. succes.
Posteaza comentariu