Copilul tău are colesterolul mărit?

Atenţie la colesterolul copilului tău
Ultimele cercetări scot la iveală pericolul tigăilor non-aderente care cresc nivelul colesterolului la copii, după cum susţin experţii americani de la West Virginia University. Află ce alimente trebuie să eviţi atât în alimentaţia copilului, cât şi a ta pentru a preveni bolile de inimă!

Potrivit unui studiu apărut în publicaţia "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine", substanţele folosite în confecţionarea tigăilor non-aderente prezintă semne de îngrijorare, deoarece ar determina o creştere a nivelului de colesterol. Expertii americani precizează că nu au argumente solide în sprijinul acestei teorii, însă semnalează necesitatea unor studii mai detaliate, scrie BBC News. Cercetările efectuate pe animale arată că anumite substanţe afectează ficatul, generând astfel o modificare a nivelului de colesterol.


Ai verificat colesterolul copilului tău?


Ţinând cont de numărul din ce în ce mai mare de copii care suferă de hipercolesterolemie, medicii avertizează părinţii să acorde o atenţie sporită nivelului de colesterol în cazul copiilor cu vârsta peste 2 ani şi să le verifice colesterolul, mai ales dacă există cazuri de hipercolesterolemie sau alte boli cardiace în familie. Nu te consola cu ideea că este copil şi poate sa mănânce orice, deoarece în cazul în care analizele de sânge scot la iveală un colesterol mărit trebuie să ştii ca acesta este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă.
Institutul American pentru Sănătatea Inimii, Plămânului şi Sângelui (The National Heart, Lung, and Blood Institute) precizează că un nivel acceptabil al colesterolului total la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 19 ani trebuie să se situeze sub valoarea de 170 mg.

"Din momentul în care colesterolul depăşeşte valorile normale, se depune pe pereţii interiori ai arterelor şi îngreunează circulaţia sângelui. Astfel că, în timp, se dezvoltă afecţiuni cardio-vasculare. Este important de reţinut că există două tipuri de colesterol: colesterolul bun adică HDL (High Density Lipoprotein) şi colesterolul rău adică LDL (Low Density Lipoprotein). Cu cât nivelul colesterolului rău este mai mare, cu atât mai mare este şi riscul de a dezvolta boli cardiovasculare”, explica dr. Camelia Teleianu, medic primar cardiologie la clinica Medsana.


Factori de risc pentru hipercolesterolemia la copii


Printre cele mai frecvente cauze care determină creşterea colesterolului la copii se numără:
  • factorul ereditar;
  • dieta bogată în grăsimi;
  • obezitatea;
  • lipsa exerciţiului fizic.


Alimente care nu au ce să caute în alimentaţia copilului tău


Potrivit Dr. Larisa Popescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, o dietă bogată în grăsimi saturate are drept rezultat creşterea producţiei de colesterol din organism.
Prin urmare, odată cu reducerea cantităţii de grăsimi din dietă se poate menţine nivelul colesterolului sanguin total în limite aproximativ normale. Potrivit specialiştilor, 30% din alimentaţia zilnică a unui copil poate să fie constituită din grăsimi de bună calitate, iar acest lucru este valabil pentru orice copil cu vârsta peste 2 ani.

Se evită în special prăjelile, produsele de patiserie, mâncarea de tip fast-food şi dulciurile industriale. De asemenea, este esenţial să discuţi cu un specialist pentru sugestii în privinţa unei alimentaţii corecte, săracă în grăsimi saturate sau urmarea unui tratament medicamentos adecvat dacă tu sau copilul tău aveţi colesterolul mărit. Şi nu uita de importanţa pe care o joacă exerciţiul fizic în prevenirea obezităţii infantile şi, implicit, în reducerea riscului de boala cardiovasculară.


Ce recomandă Societatea Română de Cardiologie ...


 1. Cât mai multe şi mai variate fructe, legume (mai ales proaspete, negatite), cereale integrale, produse pe care este scris un procent mic de grăsimi;
 2.
Cel puţin de 2 ori/săptămâna peste (cu cât mai gras cu atât mai bine). Somonul este unul dintre cei mai bogaţi în acizi graşi omega-3 polinesaturati;
 3. Lactate cu conţinut scăzut de grăsime (1%);
 4. Mai puţină carne, mai degrabă de pui fără pieliţa, nu prăjeli. Nu găti cu uleiuri saturate;
 5. Redu consumul de băuturi răcoritoare dulci şi de sare (adaugă condimente pentru gust), alcool cu moderaţie, preferabil un pahar de vin roşu;
 6. Cantitatea cea mai mare de grăsimi să fie de tip mono şi polinesaturate. Evită produsele hidrogenate;
 7. Maxim 2 ouă/săptămână;
 8. Evită cartofii prăjiţi, prăjiturile, cremele, gogoşile, covrigeii şi biscuiţii;
 9. Maxim 1-2 cafele /zi;
 9. Cât mai rar la restaurantele de tip "fast-food".


În septembrie îţi verifici gratuit colesterolul


Campaniei „Ai grijă de inima ta! Iar dacă tu eşti bine, ai grijă de inimile celor dragi!” care se desfaşoară toată luna septembrie îţi oferă şansa de a-ţi verifica gratuit nivelul colesterolului. Mai multe informaţii găseşti pe site-ul oficial al campaniei sau la TelVerde 0800150150.