"Nu am stiut nimic despre medicii din Targu Mures, cat de buni sunt, dar acum lor le datorez viata copilului meu."
In 22 septembrie 2004, la spitalul din Targu Mures ajungea cu salvarea, din Timisoara, Simona Borza impreuna cu bebelusul ei de 10 zile, Catalin Borza. Mama si copilul veneau direct de la maternitatea din Timisoara, deoarece dupa cateva ore de la nastere micutul incepuse sa se invineteasca si abia mai respira.
"Medicii l-au luat la un control amanuntit si imediat i s-a pus diagnosticul: malformatie cardiaca cianogena (transpozitie de vase mari)."
Mai simplu spus, aorta si artera pulmonara aveau pozitiile inversate si sangele din corp nu poate ajunge la plamani pentru a fi oxigenat. Viata bebelusului era in pericol si medicii din Timisoara au decis sa il trimita la IBCvT Targu Mures pentru operatie. Transferul s-a putut face abia dupa 10 zile iar seara, imediat ce a sosit, s-a si efectuat prima interventie de urgenta. Procedura interventionala (septostomie cu balon "Rashkind") a decurs foarte bine, iar mama a rasuflat usurata cand a vazut ca bebelusul isi revenise.
"Inghitea, ii dadeam lapte. Atunci m-am bucurat cel mai tare, dar stiam ca pericolul nu trecuse deoarece urma interventia chirurgicala pentru corectarea malformatiei."
Dr. Pascanu, medicul anestezist, i-a dat curaj. Insa, ceea ce nu stia Simona era ca interventia chirurgicala a lui Catalin avea sa fie una dintre primele incercari la noi in tara si chiar prima efectuata de o echipa chirurgicala si anestezica exclusiv romaneasca.
In data de 06.10.2004, dr. Horatiu Suciu a practicat pentru prima data in IBCvT Targu Mures "switch arterial", sectiune - sutura canal arterial persistent. "Switch" arterial in circulatie extracorporeala reprezinta o corectie anatomica si consta in schimbarea intre ele a pozitiei marilor vase (Aorta si Artera pulmonara), astfel artera pulmonara devine ca pozitie anterior de aorta, aorta trecand in posterior, cu reimplantarea arterelor coronare. Concomitent se inchide si comunicarea interatriala si/sau interventriculara. Defectul septal atrial a fost inchis cu petec de pericard autolog in circulatie extracorporeala.
"Interventia chirurgicala a durat aproximativ 9 ore - lucru obisnuit avand in vedere complexitatea cazului si experienta limitata la acel moment al echipei chirurgicale si anestezice. Eu mai participasem la astfel de interventii in calitate de ajutor 1 si 2 in cursul perioadei de pregatire in chirurgia cardiaca pediatrica efectuat in Italia, dar una este sa ajuti si alta sa operezi.... dar a decurs fara incidente intraoperatorii, Catalin iesind din sala de operatie in conditii de stabilitate hemodinamica, respiratorie si metabolica", declarat dr. Horatiu Suciu, seful echipei de interventie de la Targu Mures.
"Dar dificultatile unei interventii de mare amploare pe cordul unui copil de doar 3 kg abia urmau sa se manifeste."
Astfel, imediat dupa operatie insa, lucrurile nu au fost simple. Copilul prezenta sindrom de debit cardiac scazut, insuficienta renala care a necesitat dializa peritoneala, insuficienta respiratorie necesitand ventilatie mecanica prelungita. In tot acest timp mama a stat langa copilul ei singura, deoarece Simona locuieste la 60 km de Timisoara, iar de la spital s-a dus direct la Targu Mures cu salvarea.
"Telefoanele m-au innebunit. Cineva din sectie m-a ajutat sa ii fac poze lui Catalin si le-am trimis acasa. A fost si mai mare disperare cand l-au vazut asa, cu tuburile, sondele si toate cateterele. A fost un calvar. Il detubau, respira doua-trei ore si iar nu mai respira. Il intubau din nou. Mi-e si groaza sa imi amintesc."
Mama si copilul au stat trei saptamani la reanimare, pana s-a efectuat traheostomia. Evolutia ulterioara a fost lent favorabila, la externare (o luna mai tarziu) Catalin fiind echilibrat respirator.
"M-am bucurat. Ma bucur. E o mare bucurie sa vezi ca iti traieste copilul. Acum Catalin are aproape 4 ani si e plin de energie. Alearga incontinuu, fara sa oboseasca. E un copil normal, nu trebuie sa urmeze un tratament."
Periodic, parintii merg cu el la control la Timisoara. Totul e bine si asta datorita medicilor din Targu Mures carei-au redaruit viata lui Catalin.
Copilul meu s-a nascut cu malformatie cardiaca
Anual, in Romania se nasc aproximativ 1000 de copii cu malformatii cardiace, 900 dintre acestia necesitand interventie chirurgicala in primul an de viata. Simona Borza este una dintre mamicile care s-a lovit de aceasta problema. Cu toate ca a trecut printr-o situatie critica fiindca nu mai stia cui sa ceara ajutorul, aceasta a reusit, iar astazi Catalin, fiul ei, are 4 ani si este un copil normal si plin de energie.
De TopSanatate