In realitate, tratamentul pentru scaderea colesterolului la categoria de oameni, care nu au fost diagnosticati cu probleme cardiace, care nu au astfel de simptome, este extrem de benefic pentru sanatatea generala a omului.
Persoanele, care au avut un atac de inima, sau care sunt predispuse bolilor de inima cum ar fi anghina pectorala, probleme ale arteriei periferice, anevrism aortic abdominal sau afectiuni ale arterei carotide simptomatice, sau cele care au avut o interventie chirurgicala, pot fi afectate de 7 ori mai repede de o noua afectiune a inimii decat celelalte.
Nunumarate studii au demonstrat ca cei care deja sufera de o afectiune a inimii au un castig de cauza in ceea ce priveste tratamentul pentru scaderea colesterolului.
Intr-adevar, potrivit unui studiu realizat in 1999 despre tratamentul de revascularizare sugereaza ca tratamentul pe baza de statina - folosit intr-un tratament agresiv pentru scaderea totala a colestrolului LDL - este la fel de eficient ca angioplastia in ajutarea oamenilor pentru a evita, mai tarziu, un atac de inima, palpitatii, bruste intepaturi. In acest studiu, 314 de persoane cu afectiuni ale arterei coronare au fost intamplator alese sa isi faca un tratament, zilnic, cu medicamente atorvastinice sau sa isi fac o agioplastie. Dupa 18 luni, cei care au luat statina (reductor inhibitor) nu prezentau sanse de agravare a anghinei pectorale si nu mai aveau nevoie de vreo intervientie chirurgicala.
Alte studii au demonstrat ca tratamentele extrem de agresive pentru reglarea colesterolului la peroanele, care au avut un recent atac de inima, au scazut numarul infarcturilor si altor evenimente adverse.
In urma acestor studii, specialistii recomanda tratamentele agresive pentru scaderea colesterolului pentru toate categoriile de persoane, care au supravietuit unui atac de inima, sau sufera de o afectiune trombocitica, dar si celor care au nivel LDL este mai mare de 100mg/dL. Totodata, specialistii au notat ca un LDL de 70mg/dL la persoanele, care au avut probleme de inima, este nu este o valoare foate buna.
Pentru reglarea colesterolului pacientii ar trebuie ca pe langa medicamente sa urmeze o viata sanatoasa, care sa cuprinda o dieta alimentara si exercitii fizice. Totodata, acestea din urma au rolul de a intensifica efectele tratamentului medicamentos, mai ales ca in tratamentul cu statina apar rezultatele pozitive numai dupa ce a fost luat un timp indelungat.
Noi cerectari au scos la iveala ca tratamentul cu statina are si alte rezultate pozitive in afara de scaderea colesterolului, cum ar fi imbunatatirea functionarii vaselor de sange inguste. Totodata, celelalte efecte pozitive pe care le poate avea statina supra organismului sunt observabile dupa 30 de zile de tratament.
In ciuda evidentelor clare ca tratamentul pentru scaderea colesterolului este sigur, sanatoas si eficient la oamenii cu afectiuni ale inimii, cele mai multe persoane care merita si trebuie sa faca acest tratament, nu-l fac. Aceasta situatie se naste deoarece unii medici recomanda gresit un medicament, iar unii pacienti se trateaza dupa ureche.