Ciocolata neagra previne bolile de inima

Datorita cantitatii ridicate de antioxidanti din cacao, mai ales flavonoizi si alte tipuri de polifenoli, ciocolata neagra este indicata in prevenirea inflamatiilor si a afectiunilor cardiovasculare. Pentru a beneficia de aceste efecte protectoare este indicat sa consumam, zilnic, 2 bucatele de ciocolata neagra.

"Un lucru important de care oamenii trebuie sa tina seama este faptul ca ciocolata neagra este eficienta in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, dar nu mai eficienta decat medicamentele indicate pentru tratarea afectiunilor. Deci, daca aveti dureri in zona pieptului, palpitatii nu consumati mai multa ciocolata neagra ci mergeti la medic pentru o consultatie", a declarat dr. Spalatelu Gabriela, medic specialist medicina generala, Gral Medical.

Potrivit Dr. Gabriela Spalatelu, consumul regulat de ciocolata neagra ajuta la scaderea tensiunii arteriale, reduce riscul infarctului miocardic dar si incidenta accidentelor vasculare cerebrale. "Pentru a beneficia de aceste efecte, in fiecare zi, este indicat sa consumam 2 bucatele de ciocolata neagra", a completat dr. Spalatelu.

Pentru a se convinge ca ciocolata neagra cu adevarat previne afectiunile cardiovaculare cercetatori din Milano, Italia, au demarat un studiu. Rezultatele studiului au fost de-a dreptul incurajatoare, cercetatorii descoperind ca 6,7 grame de ciocolata consumata in fiecare zi reprezinta cantitatea ideala pentru a preveni inflamatiile si bolile de inima.

Acestia sustin ca un consum regulat de ciocolata neagra reduce tensiunea arteriale si riscul diabetului - afectiuni responsabile de atacurile de cord si atacurile cerebrale.

Un alt studiu, realizat de aceasta data in Marea Britanie a descoperit ca adultii care sufera de sindromul oboselii cronice si consuma zilnic in jur de 50 g ciocolata neagra cu un continut de cacao de 85%, timp de o saptamana, acestia nu se vor mai simti atat de obositi.

"Boabele de cacao contin antioxidanti puternici, printre care si catechina care previne infarctul si insuficienta cardiaca, cancerul si diabetul", a adaugat dr. Spalatelu Gabriela. Catechinele sunt substante de natura polifenolica cu proprietati antioxidante, care se gasesc in plante pentru ceai dar si in cacao. Cu cat ciocolata este mai bogata in cacao, cu atat contine o cantitate mai mare de flavonoizi, cunoscuti ca reduc riscul diabetului.

Datorita flavonoizilor din cacao, vasele de sange din creier se dilata si permit patrunderea unei cantitati mai mari de sange si implicit de oxigen. In consecinta, cand consumam ciocolata neagra ajutam creierul sa lupte cu oboseala, insomnia sau imbatranirea.  

Mare atentie gravidele si copiii, deoarece in cazul acestora consumul de ciocolata nu este recomandat.


Ciocolata cu lapte nu este buna?


Studiile au demonstrata ca laptele intervine in absorbtina polifenolului, categorie din care face parte catechina, din aceasta cauza cu adevarat eficienta este numai ciocolata neagra.

Cicolata neagra amaruie contine polifenoli, care protejeaza organismul de efectul radicalilor liberi, inclusiv de imbatranire accelerata si, in plus, protejeaza arterele, reducand colesterolul "rau" - LDL.  La prevenirea afectiunilor cardiovasculare mai contribuie si vinul, fructele si legumele, dar si exercitiile fizice.


Consuma ciocolata neagra deoarece:


  • reduce tensiunea arteriale;
  • imbunatateste circulatia sangelui catre creier;
  • reduce riscului infarctului miocardic;
  • reduce colesterolul "rau" (LDL) din sange;
  • previne diabetul;
  • imbunatateste starea de spirit.

Articole utile:
Studiu: ciocolata nearga protejeaza inima
Ciocolata nearga ne tine departe de doctori
Studiu: ciocolata neagra scade tensiunea arteriala
Studiu: ciocolata inlatura senzatia de oboseala
Ciocolata: alergen sau nu?