Factori care contribuie la cresterea tensiunii arteriale
Cum nu se cunosc cu exactitate cauzele care determina cresterea presiunii sanguine este greu de spus ce masuri de prevenire ar trebui luate. Cu toate acestea, se stiu anumiti factori care contribuie la declansarea hipertensiunii si la marirea riscurilor pentru atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.
Factori de risc care pot fi controlati:
- Obezitatea - persoanele supraponderale sunt predispuse hipretensiunii arteriale.
- Mancarea prea sarata - in cazul anumitor persoane, un nivel ridicat de sodiu determina cresterea presiunii sangelui.
- Consumul excesiv al alcoolului - consumul regulat al bauturilor alcoolice mareste considerabil tensiunea arteriala.
- Lipsa activitatii fizice - un stil de viata sedentar conduce la depunerea grasimilor si mareste sansele de producere a hipertensiunii.
- Stresul - nivelul stresor este dificil de masurat iar raspunsurile in fata stresului variaza de la individ la individ.
Factorii de risc care nu pot fi controlati:
- Rasa - comparativ cu europenii, africanii prezinta timpuriu hipertensiuni mai severe.
- Fondul ereditar - daca parintii sau rude apropiate sunt hipertensivi, esti predispus genetic sa te confrunti cu aceasta afectiune cardiovasculara.
- Varsta - in general, pe masura ce avansezi in varsta se maresc si sansele de marire a presiunii sangelui. S-a constatat ca barbatii se confrunta cu hipertensiunea incepand de la 35 de ani, in timp ce femeile o dezvolta de obicei dupa instalarea menopauzei.
Articol scris in colaborare cu Violeta Lihatchi, medic specialist cardiolog Centrul Medical Unirea
Comentarii (3)
nu am colesterolul mare n nu beau alcool mananc nesarat,nu sunt stresata, iau medicamentele la timp si tensiuneimi creste seara mai ales
sunt de acosd cu ceea ce spuneti dar ce poate face o persoana care nu maninca sarat ,nu bea si tine un regim destul de drastic ia medicamentele recomandate de medic si tot nu scade tensiunea este cazul mamei mele in varsta de 67 de ani
Spune-mi mai exact ce medicamente ia mama ta, HTA are multe asa zise cauze( 96% din cazuri nu sunt cunoscute), iar medicamentele diferite actioneaza pe cai diferite pentru scaderea TA, nu doar sarea este factorul de crestere a unei TA tratate medicamentos.
Posteaza comentariu