Cat de sanatoasa e inima ta iarna?

In SUA un barbat a apelat 911 in Ajunul Craciunului acuzand dureri in bratul stang care aparusera cu o zi in urma. Banuind ca si-a intins un muschi al mainii, a asteptat o zi sa dispara durerea. Nu era un muschi intins, ci un infarct.


Cum recunosti infarctul?

Infarctul clasic se anunta printr-o durere in piept care poate iradia in jos pe bratul stang. Cateodata e resimtita ca o intindere de muschi. Durerea dureaza de obicei cateva minute, timp in care poate varia in intensitate.

 

Inima e un muschi si durerea poate veni de la un cheag blocat in artera, insa poate iradia in mana, spate sau in sus, spre gat.

 

Cum poti afla natura durerii? Daca ai cea mai mica banuiala suna la doctor sau la Salvare. Un infarct se poate manifesta foarte atipic.




De ce creste riscul in perioada iernii?

Iarna infarctele sunt mai frecvente si mai grave dar nu se cunoaste prea bine cauza. Se presupune ca schimbarea luminozitatii, durata mare a noptilor fata de zile ar avea efect asupra echilibrului hormonal. Unul dintre hormoni, cortizolul poate face inima mai vulnerabila la accidente.


Ce se schimba in organism?

Temperaturile scazute determina constrictia arterelor, deci ingustarea lor, fapt care favorizeaza formarea cheagurilor de sange, si scade aportul de oxigen pentru inima.

Toate aceste conditii netezesc terenul pentru un infarct.

In plus, inima are nevoie de mai mult oxigen iarna fiindca depunde mai mult efort pentru mentinerea temperaturii corpului.


Preventie

Pentru a preveni o criza cardiaca, cei care sunt sensibili trebuie sa se adapteze progresiv la frig si efort. Se stie ca tensiunea creste dimineata si tocmai atunci multe persoane lucreaza din greu.

Daca vrei sa cureti curtea de zapada e bine sa faci pauze din 15 in 15 minute, insa nu pauze de cafea.

Cofeina si nicotina streseaza in plus inima.

Foarte multa lumea ia cu asalt salile de sport dupa Sarbatori. Efortul trebuie dozat, nu se poate obtine totul dintr-o data. Excesul de zel devine stres in exces pentru inima.