Cand mergi in marile magazine pentru a cumpara oua vei observa ca aceastea sunt variate, astfel, unele oua par a fi mai sanatoase decat altele. Iata cateva idei despre ceea ce inseamna un ou sanatos.
Tipurile de oua
1. Oua cu coaja maronie
Culoarea cojii poate varia dar nu are nicio legatura cu calitatea, savoarea, valorile nutritionale, caracteristicile de pregatire sau grosimea coajii de ou. Culoarea cojii de ou depinde numai de rasa gainii.
2. Oua organice
Sunt produse de gainile care sunt hranite cu cereale cunoscute ca fiind organice, fara pesticide si ingrasaminte.
3. Oua de tara
Sunt produse de gainile care sunt lasate sa racaie in tarane, si fac miscare si cunosc un loc amenajat de stapan unde sa fac oua. Valorile nutritonale ale acestui ou sunt acelasi cu cele ai unui ou facut in ferme.
4. Oua supuse unui proces tehnologic
Acestea sunt sparte de o masinarie speciala, apoi pasteurizate, si apoi impachetate in lichid, inghetate si uscate. In urma acestui procedeu ouale pot contine conservanti, aditivi, coloranti dar pana in momentul de fata suntem feriti de rau fiindca nu exista pe piata din Romania.
Oul si colesterolul: cate oua ai voi sa consumi?
In urma mai multor studii s-a ajuns la concluzia ca un adult poate consuma un ou in fiecare zi fara ca acesta sa ii creasca riscul de a dezvolta o afectiune a inimii. Un studiu realizat de Scoala Havard a Sanatatii Publice a descoperit ca nu exista o legatura intre consumarea oualelor si dezvoltarea unei afectiuni de inima, astfel, oul nu este un pericol pentru sanatatea indivizilor. Oricum, daca cantitatea de colesterol din sange este crescuta sau daca suferi de alte afectiuni ale inimii, Programul Educational al Colesterolului recomanada sa nu se consume mai mult de 2 galbenusuri de oua pe saptamana.
Ouale sunt alimente nutritionale nemapomenite, bogate in vitamina B 12, acizi grasi omega-3 si omega-6, ouale de asemenea, sunt o sursa buna de luteina, un tip de antioxidanti.
Cresterea cantitatii de omega 3 din oua depinde de hrana gainii. Astfel, daca este hranita cu seminte de in, cantitatea de acizi grasi omega-3 va creste, de asemenea, si cantitatea de vitamina E. Studiile arata ca un astfel de ou contine de 7 ori mai multi acizi grasi omega 3 decat oul obisnuit.
Potrivit, Centrului Nutritional al Oualelor, valorile nutritionale sunt afectate numai de semintele consumate. Cu alte cuvinte, ouale speciale, precum cele organice sau cele de tara au acealeasi valori nutritionale daca hrana gainilor este aceeasi.