Cardiacii, pestele si acizii Omega 3

Exista o corelatie foarte stransa intre diabet si bolile cardio-vasculare. In present, sunt cu 50 % mai multi oameni bolnavi decat erau acum 10 ani.
Odata cu inaintarea in varsta, diabetul de tip II este mai probabil sa apara in cazul unei persoane supraponderale sau care au presiunea sangvina mare (hipertensiune), lipidele sangvine crescute si o viata sedentara.
 
Daca il includem in alimentatie de 2-3 ori pe saptamana, pestele poate fi arma noastra cea mai eficienta impotriva anemiei, depresiei, afectiunilor cardiovasculare, poliartritele reumatoide, bolile neurodegenerative (Parkinson). Proteinele si grasimile de calitate superioara pe care le contine, face pestele sa fie un aliment atat de sanatos si de recomandat.


Previne bolile cardiace

Desi in urma cu 15-20 de ani, in dieta era recomandat mai mult pestele de apa dulce, cu carne slaba, in defavoarea celui gras oceanic, acum lucrurile s-au schimbat radical.
Pestele gras oceanic (somonul, tonul, heringul, macroul) din ape nepoluate si reci este bogat in grasimi sanatoase, adica in acizi grasi omega 3. In dieta moderna, aportul acestor acizi este deficitar, iar consecintele sunt aparitia bolilor cronice, diabetul de tip II, obezitatea, imbatranirea precoce, si cancerul. Consumul de peste previne bolile cardiovasculare, deoarece acizii grasi esentiali pot preveni depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Acizii grasi omega 3 au proprietati antiinflamatorii, astfel, pestele este un mijloc de combatere a poliartritei reumatoide.

Consumul frecvent de peste previne infarctul miocardic.
Potrivit cerecetarilor pestele scade cu 11% riscul de infarct miocardic la fumatori, si cu 24% la bolnavii cu diabet zaharat, stiut fiind ca fumatul si diabetul zaharat sunt factori, care favorizeaza aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Pentru consum, cel mai bun este pestele proaspat. In cazul pestelui congelat, acesta nu trebuie decongelat decat in momentul in care este pregatiti pentru consum, recongelarea fiind un proces interzis. Daca nu suntem siguri de prospetimea unui peste putem alege si o conserva de calitate.

Carnea de peste este mai usor de digerat decat alte feluri de carne.
Depinde insa de modul cum o preparam. Daca vrem sa mancam peste prajit, este reromandat sa folosim uleiul de masline, de palmier sau de rapita, uleiuri rezistente la prajire.

Cel mai bun este pestele fiert sau la gratar. Pentru a nu fi contaminat cu substantele cancerigene continute de fumul de lemn sau carbuni, pestele va fi pregatit pe gratare cu convectie de aer cald.

Pestele gras, oceanic are un continut mai mic de calorii decat celelalte carnuri: heringul are 167 calorii/100g, macroul numai 83 de calorii, iar tonul ajunge pana la 160 de calorii/100g.

In ceea ce priveste colesterolul, somonul contine 50 mg, la 80% parte comestibila; tonul are 20 mg la 90% parte comestibila.
Pestele-spada este unul dintre cei mai valorosi pesti din punct de vedere nutritiv, are parte comestibila 98%, din care proteine 17 g, colesterol 35 mg, si numai 100 de calorii. De asemenea, pestele este si o sursa sigura de fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, si zinc.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena din Pucioasa pe 10 Apr 2008, 11:54
    Foarte bun?

    Sper din suflet sa pot spune cat de curand "este excelent!"

    0
    0

  • dana mocanu pe 20 Sep 2007, 21:34
    da

    eu m/am convins cat de bun este ,,omega3 ,,,este f bun

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod