Preventia este cea mai ieftina si eficienta metoda de reducere a mortalitatii, spun specialistii.
"Avem grija de inima ta!"
Campania "Avem grija de inima ta!", initiata de Societatea Romana de Cardiologie, parte semnatara a Cartei Europene a Sanatatii Cardiovasculare, este sustinuta de Consiliul National al Audiovizualului.
Acordul de parteneriat dintre CNA si SRC, semnat in data de 9 februarie, are in vedere derularea pe termen lung a unei campanii nationale de preventie.
"Prevenim ca sa nu fie nevoie sa intervenim" reprezinta, atat pentru Societatea Romana de Cardiologie, cat si pentru Consiliul National al Audiovizualului imperativul care a determinat semnarea acestui parteneriat.
"Aplicarea masurilor de preventie are cel mai mare impact in scaderea mortalitatii cardiovasculare, cu costuri foarte scazute pentru societate. Preventia cardiovasculara trebuie facuta la toate varstele. in afara medicilor si organizatiilor non-guvernamentale, este necesara o implicare mai mare a structurilor guvernamentale prin Ministerul Sanatatii si al Educatiei, precum si a mass-mediei. Constituirea unei aliante intre polul medical si cel politic este indispensabila pentru obtinerea de rezultate in domeniul preventiei cardiovasculare," a declarat Dr. Dan Deleanu, Presedinte Societatea Romana de Cardiologie.
Statisticile medicale arata ca bolile cardiovasculare reprezinta cauza decesului a 42% din barbatii europeni si a 55% din populatia feminina a continentului, iar programele de preventie sunt recunoscute drept cel mai important mijloc de combatere a decesului prematur.
Ce pot face pentru inima mea?
"Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viata! Asa ca: mananca mai sanatos, fa miscare zilnic si nu fuma! Toate aceste recomandari, alaturi de sfatul profesional medical in functie de riscul individual, previn complicatiile aterosclerozei la orice varsta si indiferent de starea sanatatii actuale. Proiectele Fundatiei Romane a Inimii se adreseaza informarii populatiei generale si rezolvarii unor probleme medicale majore din domeniul aterosclerozei. Pentru ca Avem grija de inima ta!", explica Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie Cardiovasculara.
Alimentatia este importanta in mentinerea sanatatii. Pentru a-ti pastra inima sanatoase, dieta trebuie sa fie variata, iar aportul caloric trebuie adaptat astfel incat sa iti mentii greutatea corporala. De asemenea, din dieta nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele, painea integrala, alimentele sarace in grasimi, pestele si carnea slaba.
In cazul in care ai probleme privind nivelul ridicat al colesterolului sau daca esti predispusa hipertensiunii arteriale este recomandabil sa consulti un nutritionist. Acesta iti va intocmi o dieta nutritionala, determinand nivelul caloric rezonabil. Astfel, vei fi ajutata sa mananci sanatos, prevenind afectiunile cardiovasculare la care esti predispusa.
Lipsa activitatii fizice este unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Desi este recomandat sa se practice cel putin o jumatate de ora de activitate fizica, de mai multe ori pe saptamana, si activitatea fizica moderata are efecte benefice pentru sanatate.
Practicarea regulata a unei activitati fizice poate fi un lucru usor de facut:
- Foloseste scarile - atat pentru urcat, cat si pentru coborat - in locul liftului. Incepi cu cate un etaj si mareste gradat;
- Daca folosesti mijloacele de transport in comun coboara cu o statie sau doua inainte de locul in care cobori de obicei si deplaseaza-te pe jos pana la destinatia dorita;
- In loc sa mananci un desert bogat in grasimi si colesterol, opteaza pentru o plimbare rapida prin imprejurimi;
- Actvitatile casnice te ajuta sa arzi caloriile;
- Nu uita de exercitii in timp ce te uiti la televizor: ridica greutati, pedaleaza la bicicleta sau fa exercitii usoare;
- In timpul zilei acorda-ti cateva minute de destindere. Ridica-te de pe scaun, intinde-te, oferind muschilor si mintii ocazia de a se relaxa.