Alimente care scad colesterolul

Dupa cateva zile in care am mancat mai mult decat ne-am fi dorit, nivelul colesterolului din sange este posibil sa fi ajuns la cote alarmante. Colesterolul este de doua tipuri, unul nociv pentru sanatate

Dupa cateva zile in care am mancat mai mult decat ne-am fi dorit, nivelul colesterolului din sange este posibil sa fi ajuns la cote alarmante. Colesterolul  este de doua tipuri, unul nociv pentru sanatate (LDL), iar altul benefic (HDL). Primul este cel care se depune pe interiorul vaselor de sange, contribuind la aparitia aterosclerozei, o afectiune grava care poate avea ca efect infarctul miocardic si accidente vasculare cerebrale.

Din fericire, nivelul colesterolului nociv din sange poate fi redus. Adopta o dieta cat mai saraca in grasimi animale si include in meniul tau zilnic alimente care scad colestrerolul.

"Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viata! Asa ca: mananca mai sanatos, fa miscare zilnic si nu fuma! Toate aceste recomandari, alaturi de sfatul profesional medical in functie de riscul individual, previn complicatiile aterosclerozei la orice varsta si indiferent de starea sanatatii actuale", declara Prof.

Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie Cardiovasculara.

Iata cateva alimente care te ajuta sa mentii colesterolul sub control:


Pestele


Pestele scade nivelul de colesterol din sange datorita continutului de acizi grasi omega 3. Acestia ajuta inima prin scaderea tensiunii si scaderea riscului de aparitie a cheagurilor de sange. Asa cum probabil ca stii, medicii recomanda cel putin doua portii de peste pe zi. Tipurile de peste care au cel mai mare continut de acizi omega 3 sunt macroul, heringul, sardinele, tonul si somonul.

Pentru a pastra beneficiile acizilor grasi, gateste pestele la cuptor sau pe gratar. Daca nu iti place pestele, poti apela la suplimentele de ulei de peste cu omega 3.

Uleiul de masline


Uleiul de masline contine un mix de antioxidanti care permite scaderea colesterolului negativ din sange (LDL), fara sa afecteze colesterolul benefic (HDL).
Doua linguri de ulei de masline zilnic sunt suficiente pentru a beneficia de acesti antioxidanti
. Cu cat uleiul este mai putin procesat, cu atat isi pastreaza mai bine antioxidantii.
Alege uleiul extravirgin, presat la rece.

Adauga la fiecare salata ulei de masline sau daca poti, ia in fiecare dimineata, pe stomacul gol, doua linguri de ulei. Uleiul de masline degaja foarte multe toxine daca este incins in tigaie pentru ca are o temperatura scazuta de ardere, de aceea este recomandat sa il adaugi la sfarsit in mancarurile gatite.

Fulgii de ovaz


Ovazul contine un anumit tip de fibre solubile care au capacitatea de a reduce absorbtia colesterolului negativ in intestine. Fibrele solubile se mai gasesc in alimente precum fasolea, merele, perele si prunele.

10 grame de fibre solubile incluse in alimentatia zilnica reduc LDL-ul si colesterolul total. O jumatate de ceasca cu budinca de ovaz iti ofera 6 grame de fibre. Daca adaugi banane sau mere, cresti cu 4 numarul gramelor de fibre.

Nucile, semintele si alunele


Studii efectuate de-a lungul timpului au evidentiat faptul ca nucile pot reduce semnificativ nivelul colesterolului din sange. Fiind bogate in acizi grasi polinesaturati, nucile contribuie la mentinerea elasticitatii si sanatatii vaselor de sange.
Migdalele, dar si semintele sau alunele au un efect asemanator.


O mana de nuci, alune de padure, arahide, fistic, migdale, seminte de floarea soarelui si dovleac pe zi te poate ajuta sa previi unele probleme cardiovasculare. Toate aceste nuci si seminte sunt bogate in calorii, deci trebuie sa te limitezi la un consum moderat, daca nu vrei sa iei cateva kilograme in plus.

Elimina grasimile care iti cresc colesterolul


Dincolo de aceste alimente extrem de benefice pentru sanatatea ta, trebuie sa iei in considerare reducerea altor tipuri de alimente.

Principala sursa de colesterol este grasimea animala. Grasimile saturate, precum cele care se gasesc in carne sau in unele tipuri de uleiuri, printre care si uleiul de floarea soarelui, cresc nivelul total de colesterol. "Nivelul de colesterol din sange este determinat de cat de multa grasime saturata consumam", declara Dr.
Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd.

Grasimile trans, un alt tip de grasimi nocive pentru sanatatea ta, cresc nivelul colesterolului negativ si scad nivelul colesterolul pozitiv din sange. Acestea se gasesc in special in prajituri, biscuiti, saratele si alte produse fainoase pe care le gasesti pe rafturile magazinelor.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă