Strategii de crestere a eficientei recomandarilor de modificare comportamentala:
- crearea unei aliante terapeutice cu pacientul;
- realizarea unui plan de modificare a stilului de viata;
- asigurarea ca pacientul intelege relatie dintre stilul de viata si boala;
- obtinerea acordului pacientului asupra necesitatii modificarii stilului de viata;
- implicarea pacientilor in identificarea facturilor de risc si modificarea acestora
- implicarea intregului personal din sanatat in acest efort, ori de cate ori este posibil;
- ajutorul acordat pacientilor in depasirea barierelor legate de modificarea stilului de viata;
- monitorizarea progreselor modificarii stilului de viata prin urmarirea pacientilor - vizite de monitorizare;
- utilizarea unor strategii care sa consolideze capacitatea proprie a pacientilor de a-si modifica stilul de viata.
Renuntarea la fumat
Toti fumatorii trebuie incurajati in mod profesional sa renunte permanent la fumat, oricare ar fi formele acestuia. Strategiile utile in acest demers:
1. Interviu: identificarea sistemica a tuturor fumatorilor si a celor pe cale sa devina fumatori.
2. Evaluarea: determinarea gradului de dependenta a pacientului si a dorintei acestuia de a enunta la fumat.
3. Sfat: impulsionarea puternica a tuturor fumatorilor in ideea renuntarii la fumat.
4. Asistenta: aplicarea de comun acord a unei strategii ce trebuie sa includa sfat comportamental, terapie de substitutie nicotinica si/sau interventia farmacologica.
5. Stabilirea unui calendar de urmarire.
Alegerea unei alimentatii sanatoase
Toate peroanele trebuie sa beneficieze de recomandari profesionale in ceea ce priveste alimentele si alegerea unei alimentatii sanatoase, asociata cu un risc scazut de boala cardiovasculara. Recomandari generale:
- uleiul de peste si acizii grasi omega-3 au efecte protectoare speciale;
- alimentatia trebuie sa fie variata, iar aportul caloric trebuie ajustat in asa fel incat sa permita mentinerea greutatii corporale ideale;
- intr-o dieta izocalorica, grasimile saturate pot fi inlocuite partial de carbohidrati, partial de grasimi monosaturate si de grasimi polinesaturate si animale marine.
- trebuie incurajat consumul urmatoarelor alimente: fructe si legume, germeni de cereale si paine integrala, produse cu continut scazut de grasimi, peste si carne slaba;
- aportul total de grasimi nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul caloric total, iar ingestia de grasimi saturate nu trebuie sa depaseasca o treime din aportul total de grasimi. Aportul de colesterol trebuie sa fie sub 30mg/zi.
Cresterea gradului de activitate fizica
Toate persoanele trebuie incurajate si sustinute in mod profesional sa isi creasca gradul de activitate fizica, cu precautie, pana la nivelul asociat cu cel mai scazut risc de BCV ( boli cardiovasculare). Desi optim ar fi sa se practice cel putin o jumatate de ora de activitate fizica, de mai multe ori pe saptamana, si activitatea fizica moderata are efecte benefice pentru sanatate.
Persoanele sanatoase trebuie sfatuite sa aleaga activitati placute care se potrivesc programului lor zilnic, preferabil fiind sa efectueze efort fizic timp de 30-45 de minute, de 4-5 ori pe saptamana la , 60-75% din media frecventei cardiace maxime. La pacientii cu BCV recomandarile se bazeaza pe judecata clinica, ce trebuie sa ia in considerare si rezultatul testului de efort.
Informatiile au fost preluate din "Ghidul European de preventie a bolilor cardiovasculare", traducerea fiind asigurata de Societatea Romana de Cardiologie (coordonator: dr. I. Kulcsar),
Comentarii (2)
Am aflat multe lucruri interesante. Multumesc!
Am citit articolul foarte bun explicit trebuie tinut cont de sfaturile date dar viata este prea stresanta prea obositoare.
Posteaza comentariu