Tu cum stai cu colesterolul? Dacă analizele pe care le-ai făcut acum mulţi ani ţi-au dat numai veşti bune, nu înseamnă că vei fi sănătoasă până la adânci bătrâneţi. Medicii spun că nivelul colesterolul rău (LDL) în organism creşte odată cu vârsta şi te predispune bolilor cardiace pe zi ce trece.
Din acest motiv, este necesar ca după vârsta de 20 de ani să declari război colesterolului şi să lupţi cu toate armele din dotare să îl reduci, pentru o viaţă lungă şi fericită.
În cazul în care analizele de sânge îţi arată că nivelul de colesterol nu este în parametri optimi, reglarea lui poate fi mai uşoară decât crezi. Câteva schimbări banale în stilul de viaţă şi, dacă medicul decide, un tratament medicamentos de specialitate, te pot scăpa de această problemă în circa 6 săptămâni.
1. Pune-te în mişcare
Înainte să arunci maioneza din frigider, află că oamenii de ştiinţă au descoperit că exerciţiile fizice reduc considerabil riscul dezvoltării afecţiunilor inimii, prin reducerea nivelului de colesterol rău şi creşterea celui bun (HDL). Mişcarea de tip cardio (jogging-ul, alergarea pe banda sau aerobicul) şi ridicarea de greutăţi timp de o lună pot duce la scăderea LDL-ului cu 5% şi diminuarea nivelului de trigliceride (lipidele purtate de sânge în vasele sanguine) cu 6%.
Alte forme de mişcare benefice pentru reducerea rapidă a colesterolului sunt înotul, mersul pe bicicletă, sporturile de echipă, yoga sau tai chi.
2. Renunţă la grăsimile saturate
În trecut, medicii credeau că soluţia de a reduce colesterolul este să interzică pacienţilor consumul de ouă şi alte alimente bogate în lipide. Recent, descoperirile medicale au stabilit că nu toate grăsimile dăunează organismului, ci doar cele saturate. Cu alte cuvinte, mai bine mănânci la prânz două ouă, decât legume sotate în unt.
Aşadar, uită de fast food, prăjituri şi alte alimente intens procesate industrial. Înlocuieşte uleiul vegetal, margarina şi untul cu ulei de măsline, carnea de porc cu cea de curcan şi carnea roşie cu cea de peşte.
3. Mănâncă mai multe fibre
Fructele ş legumele, precum şi cerealele integrale, conţin fibre solubile (care scad colesterolul LDL în corp) şi antioxidanţi necesari sănătăţii inimii tale. Fibrele acţionează ca un burete care absoarbe grăsimea nocivă din sânge în tractul digestiv, de unde sunt eliminate ulterior.
Surse excelente de fibre solubile sunt fasolea uscată, ovăzul sau orzul.
4. Ia suplimente cu ulei de peşte
Grăbeşte reglarea colesterolului bun în corp cu ajutorul unui supliment alimentar pe bază de ulei de peşte, care îţi furnizează grăsimi esenţiale omega-3. Ele sunt principalii duşmani ai trigliceridelor şi aliate de nădejde ale sănătăţii inimii.
5. Gustă zilnic puţin alcool de calitate
Consumul moderat de alcool poate să crească nivelul colesterolului bun cu 10% şi nu o spunem noi, ci majoritatea medicilor de pe Planetă. Chiar dacă recomandările specialiştilor spun să bei un pahar pe zi, sunt suficiente doar câteva grame dacă nu eşti obişnuită cu băuturile etilice.
6. Bea ceai verde
Un studiu efectuat pe cobai de laborator şi subiecţi umani a demonstrat că ceaiul verde furnizează anumiţi compuşi eficienţi în reducerea colesterolului LDL şi creşterea celui de tip HDL.
7. Mănâncă nuci
Alte cercetări au arătat că nucile şi migdalele, în special, sunt benefice în lupta cu nivelul ridicat de colesterol rău în organism.
Posteaza comentariu