Cancerul pulmonar: simptome și cauze. Interviu exclusiv cu dr. Cătălin Costovici

În fiecare an sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar în România și 28 de români mor zilnic din cauza acestei maladii. Am vorbit cu medicul Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală ca să aflăm ce simptome nu trebuie ignorate și cum ne putem proteja plămânii.
- Ce este cancerul pulmonar și de câte tipuri este el?
- Cancerul pulmonar este o afecțiune oncologică care are drept punct de plecare epiteliul bronșic. Reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer și este o entitate extrem de complexă care cuprinde mai multe tipuri de cancer.
Se descriu mai multe clasificări ale tipurilor de cancer pulmonar. Cel mai uzual sistem de clasificare împarte cancerele pulmonare în funcție de morfologia celulelor componente în două mari categorii: cancerul pulmonar cu celule mici, o entitate separată, cu pattern agresiv și cu un prognostic negativ și cancerul pulmonar fără celule mici care cuprinde mai multe entități histologice (adenocarcinoamele, carcinoamele scuamoase, cancerele cu celule mari, carcinoamele bronholaveolare),etc
 
- Care sunt primele simptome ce ar trebui să ne trimită la medic?
- Din păcate, cancerul pulmonar nu are o simptomatologie precoce.
Totuși, tusea care nu se remite în 2-3 săptămâni de la debut sau schimbarea caracterului tusei la un fumător cronic reprezintă semnale de alarmă. Hemoptizia (expectorația cu sânge proaspăt), dispneea (dificultățile respiratorii), junghiul toracic persistent, scăderea ponderală inexplicabilă sunt tot atâtea simptome care trebuie să îndrume pacientul la medic pentru un control de rutină.

-  Auzim mereu spunându-se despre cancerul pulmonar că este unul dintre cancerele diagnosticate tardiv. Ce putem face că să-l depistăm precoce? Ce analize ajută?
- Într-adevăr cancerul pulmonar se diagnostichează frecvent în stadii avansate și aceasta se întâmplă din cauza absenței unei simptomatologii specifice.
Pentru un diagnostic precoce trebuie educată populația să se prezinte la medic ori de câte ori semnalează simptome trenante dintre cele enumerare mai sus.
De asemenea, ar fi utilă implementarea unui program de screening care să se adreseze populației cu risc ( fumătorii, lucrătorii din mediul toxic,etc).
Principala metodă de screening recomandată la ora actuală este tomografia computerizată cu doză mică de iradiere (low dose CT) care s-a dovedit superioară examenului radiologic pulmonar standard.

- Din ce cauze apare cancerul pulmonar? Fumătorii au un risc mai mare?

- Nu se poate spune cu certitudine. Apariția cancerului în general și a cancerului pulmonar în particular, este rezultatul hazardului, a întâmplării. Vorbim însă de factori de risc care măresc riscul apariției acestei afecțiuni dintre care fumatul, flagel național ,este de departe principalul factor de risc, urmat de expunerea la diverse noxe industriale, poluarea,etc

-  Este normală tusea persistentă dacă fumezi sau poate să fie periculoasă?
- Tusea în sine nu este periculoasă. Tusea este un simptom frecvent întâlnit în patologia bronhopulmonară atât non-oncologică cât și oncologică.
Tusea este un mecanism de "apărare" pentru orice agresează tractul traheobronșic.
Tusea nu este specifică în mod special cancerului pulmonar. Este un simptom frecvent întâlnit în cancer. Cum mulți dintre fumători sunt tusitori cronici, semnalul de alarmă legat de tuse este,așa cum aminteam mai sus, schimbarea caracterului tuse. De exemplu o tuse însoțită de expectorație care este relativ rară în timpul zilei, crește ca și frecvență, nu mai este doar preponderent matinală, așa cum se întâmplă în general la fumători, sau devine iritativă, persistentă, indiferent de postură, dacă expectorația alb-galbenă este cu firișoare de sânge sau este însoțită de hemoptizie toate acestea sunt motive care trebuie să îl determine pe fumător,și nu numai, să se prezinte negreșit la medicul specialist.

-  Cum ne putem proteja plămânii? Cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le respectăm

- Protecția plămânului este posibilă prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Logic, să evităm fumatul, inclusiv cel pasiv. Dacă suntem fumători, să renunțăm la fumat. Să avem respect pentru noi și pentru cei din jur. Să "evadăm " ori de câte ori putem din aglomerările urbane în natură. Să renunțăm la sedentarism, să facem sport, mișcare în aer liber, să evităm stresul și să ne facem controale medicale periodice chiar în condiții de sănătate aparentă.