Campania BEUC pentru a reduce antibioticele în rândul animalelor de fermă

Rezistența antimicrobiană ucide 25.000 de oameni în fiecare an în Europa. Utilizarea antibioticelor nu ar trebui să fie un prim gest reflex pentru oameni atunci când sunt bolnavi, dar același principiu trebuie să se aplice pentru animalele de fermă, de asemenea. Astăzi de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, BEUC demarează o campanie prin care solicită instituțiilor UE să restricționeze utilizarea de antibiotice în rândul animalelor astfel încât să fie redusă rezistența.
Normele actuale ale UE privind o astfel de utilizare sunt inadecvate. În timp ce utilizarea de antibiotice pentru stimularea creșterii a fost interzisă în UE în 2006, animalelor le sunt date în continuare antibiotice pentru a preveni îmbolnăvirea, deși toată turma este sănătoasă. Noile propuneri legislative aflate în discuție în Parlamentul European ar trebui să interzică în mod clar utilizarea de antibiotice în cazul animalelor sănătoase. Statele Membre sunt libere să-și stabilească propriile reguli, dar avem nevoie de norme la nivelul UE.

Campania BEUC își are rădăcinile în testele organizațiilor membre cu privire la carnea crudă vândută în 9 țări europene.
În Italia, Portugalia, Spania, Belgia, Olanda și Germania, 72%-98% din probele de păsări au fost contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice.  Valorile mai mici nu ar trebui să fie trecute cu vederea - probe de carne testate în Franța conțineau “superbacterii”, adică bacterii rezistente la mai multe antibiotice.

Bacteriile care rezistă la antibiotice înseamnă că infecțiile – chiar și cele de rutină – vor fi mai dificil de vindecat. Prin urmare, intervenții, cum ar fi chirurgia sau chimioterapia, care se bazează pe eficacitatea antibioticelor au devenit deja mai periculoase. Cu cât sunt folosite mai mult antibioticele, cu atât este mai mare riscul ca bacteriile să devină rezistente.
Utilizarea abuzivă și excesivă în fermele de animale stimulează rezistența care se poate răspândi la oameni în mai multe moduri, inclusiv prin alimente.

Monique Goyens, Director General al BEUC, a precizat:

“Cu toții avem nevoie de antibiotice care funcționează atunci când suntem bolnavi sau supuși unei intervenții chirurgicale. Prin urmare, este esențial să se păstreze eficiența antibioticelor, dacă nu dorim ca o simplă tăietură sau infecțiile urechii să devină din nou extrem de riscante.”

“Cea mai bună practică este să se reducă utilizarea antibioticelor pe animalele care vor ajunge în farfuriile noastre.
De exemplu, Danemarca a redus utilizarea antimicrobiană cu 90% în 13 ani6.”


“Trebuie să administrăm antibiotice doar animalelor bolnave și să le excludem pe cele sănătoase. Mai mult, acele antibiotice de care avem cea mai mare nevoie pentru a vindeca oameni, nu trebuie folosite pe animale dacă vrem să diminuăm rezistența.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Presedintele APC Romania.

“În afară de a utiliza cât mai puțin antibioticele și de a urma câteva sfaturi acasă - cum ar fi gătirea cărnii bine - putem face ceva mai mult în calitate de consumatori. Deci, există o nevoie reală ca planurile Comisiei Europene să fie revăzute, deoarece în acest moment acestora le lipsește ambiția.”

“Nu este prea târziu pentru a dezamorsa această bombă cu explozie întârziată a rezistenței la antibiotice, dar este nevoie de remedii dure, și repede.”

Mai multe informații despre Campania BEUC “Putem avea încredere în carnea noastră?” puteti gasi pe www.apc-romania.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod