Botoxul ar putea ameliora migrenele copiilor

Botoxul, numele folosit pentru toxina naturală botulinică, a devenit popular pentru capacitatea sa de a face să dispară ridurilor.
Este, de asemenea, utilizat pentru o mare varietate de probleme, de la transpirație excesivă la o vezică urinară hiperactivă. Un nou studiu de mici dimensiuni a sugerat că botoxul poate ameliora migrenele copiilor și adolescenților, care îi afectează pe aproximativ 3% dintre aceștia. 

Cum ar putea ameliora botoxul migrenele copiilor? Iată ce spun studiile!


Medicii pot folosi deja botoxul pentru a trata migrenele adulților. Procedura este considerată sigură și eficientă de către Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente.
Pentru a primi tratamentul, o persoană trebuie să facă 31 de injecții în diferite locuri de pe gât și cap. Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, au prezentat concluziile unui studiu la care au participat 9 tineri cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, care sufereau de migrene cronice. Mulți dintre ei au fost spitalizați din cauza migrenelor și din cauza efectului debilitant pe care îl aveau aceste dureri asupra vieții lor de zi cu zi. 

În cadrul studiului, cercetătorii le-au făcut copiilor și adolescenților injecții cu botox la fiecare 12 săptămâni, pe o perioadă de timp de cinci ani, și au observat îmbunătățiri în ceea ce privește frecvența, durata și intensitatea migrenelor.
Cercetătorii au studiat înregistrările medicale ale copiilor și dacă s-au îmbunătățit sau nu de-a lungul timpului. La început, copiii care au participat la studiu au declarat că aveau migrene în 8-30 de zile pe lună. După perioada de tratament, acestea au scăzut la 2-10 zile pe lună. De asemenea, botoxul a redus durata migrenelor. Tinerii participanți au declarat că durerile de cap nu au mai fost la fel de intense ca înainte de tratament.

Din cele 1.000 de injecții făcute copiilor în cei cinci ani, doar opt dintre acestea au dus la evenimente adverse, după cum a declarat autorul studiului, doctor Shalini Shah.
Cele mai multe plângeri au fost datorate durerii din locul injectării, care a durat câteva ore.

În prezent, copiii care au migrene regulate nu au prea multe opțiuni pe lângă medicamentele pentru durere și anumite medicamente anti-convulsive. De multe ori, cei mici nu pot merge la școală și nu se pot concentra.

Eșantionul studiului este unul foarte mic și sunt necesare mai multe cercetări înainte ca botoxul să fie luat în considerare pentru tratarea migrenelor copiilor. Botoxul este considerat în general sigur, deși a fost asociat cu reacții adverse grave.
iulia-mirica