Anotimpul rece creşte riscul de depresie

Potrivit OMS, depresia afectează la nivel mondial aproximativ 350 de milioane de persoane


Sistemul nervos este cel care provoacă dereglările conexe depresiei, ceea ce explică faptul că procesul de comunicare nu mai este unul la fel de activ şi eficient la persoanele afectate, conducând la izolarea socială. De asemenea, un factor important îl constituie şi experienţele personale sau profesionale nefaste, traume recente sau mai vechi netratate, care întăresc instalarea depresiei şi pun atât sănătatea fizică, dar şi pe cea psihică în stand-by.

Unii cercetători încadrează expunerea la lumină ca o variabilă importantă în ipoteza de apariţie a depresiei în sezonul rece.

Astfel, cu cât oamenii se expun mai mult la lumină, cu atât corpul va produce mai multă melatonină, cea responsabilă pentru asigurarea unui somn liniştit şi suficient de îndelungat pentru a menţine persoanele energice. Totodată, în perioada rece a fost indentificat şi un nivel mai scăzut al serotoninei în organism, substanţa hormonală al cărei nivel scăzut poate induce activarea anxietăţii.

Schimbările anotimpului ce modifică programul de somn şi modul de desfăşurare a activităţilor, în funcţie de durată mai scurtă a zilei şi a luminii, precum şi schimbarea ceasului biologic, care obligă persoanele să se trezească mai devreme cu o oră, sunt alţi factori ce dereglează ritmul normal al organismului şi pot conduce la apariţia depresiei.

Fiecare caz de depresie diferă în funcţie de simptomele şi cauzele apariţie acesteia, iar în consecinţă tratamentul este implicit distinct de la o persoană la alta.
Medicul psihiatru este singurul în măsură pentru a identifica aceşti factori, astfel încât tratamentul urmat să fie unul eficient pentru tratarea depresiei.


Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod