Primul lucru pe care trebuie să-l reţii este acela că fericirea nu depinde în totalitate de persoana de lângă tine. Am fost obişnuiţi cu ideea că "jumătatea", "the one" este cel care ne completează şi prin urmare este în totalitate responsabilitatea lui de a ne face să simţim fericirea.
Numeroşi psihologi susţin că acest tip de relaţie în care aştepţi ca celălalt să facă totul pentru ca altfel tu nu eşti fericită este una toxică. În primul rând, faptul că eşti sau nu fericită depinde numai de tine, iar dacă tu nu-ţi contruieşti propria fericire, altcineva nu are cum să o menţină în permanenţă vie.
Şi acesta este doar un exemplu de relaţie toxică care te va întoarce pe dos, deoarece tu aştepţi ca partenerul să te completeze şi să sacrifice totul pentru ca tu să fii fericită, iar acest lucru este imposibil dacă nu lucrezi înainte la comportamentul tău. Iată ce alte tipuri de relaţii toxice trebuie să eviţi, deoarece nu îţi vor aduce niciodată fericirea:
1. Relaţia condusă de o singură persoană
Dacă te simţi pusă la zid sau lipsită de orice putere de decizie este clar că nu vei fi niciodată fericită în relaţia pe care o ai. Faptul că nu poţi să-ţi expui niciodată părerea şi nimic din ceea ce spui nu ar conta în faţa partenerului este greşit.
Reţine că o relaţie sănătoasă este aceea în care partenerii se simt liberi, nicidecum constrânşi sau controlaţi. Gândeşte relaţia ca o muncă în echipă în care fiecare partener trebuie să-l respecte pe celălalt şi să se ajute reciproc, astfel încât să aibă un mariaj solid. Obţii mai mult de la un partener atunci când lucrezi alături de el, nicidecum împotriva lui sau încercând să-l controlezi la tot pasul.
2. Relaţia în care eşti codependentă de partener
Atunci când îţi ignori toate dorinţele/emoţiile doar cu scopul de a-l face mulţumit pe partener nu înseamnă că ai o relaţie sănătoasă. Orice sacrificiu pe care îi faci pentru persoana de lângă tine trebuie să vină din proprie iniţiativă, nicidecum din obligaţie.