Corpul produce vitamina D în mod natural, atunci când este expus la soare. De asemenea, poți asimila vitamina D din anumite alimente dar și din suplimente, pentru a te asigura că ai un nivel optim al acestei vitamine în corp.
Vitamina D are câteva funcții deosebit de importante în organism, una dintre ele fiind reglarea absorbției de calciu și fosfor și facilitarea bunei funcționări a sistemului imunitar. Asigurarea dozei adecvate de vitamina D este importantă pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților, dar și rezistența față de anumite boli.
Iată trei beneficii surprinzătoare ale vitaminei D
Vitamina D combate bolile
În afara funcțiilor sale primare, cercetările au evidențiat că vitamina D poate avea un rol important în:
- reducerea riscului de apariție a sclerozei multiple, potrivit unui studiu realizat în anul 2006;
- scăderea riscului de a dezvolta afecțiuniu cardiace, după cum arată un studiu efectuat în anul 2008;
- reduce riscul de a te îmbolnăvi de gripă, potrivit unei cercetări realizate în anul 2010.
Vitamina D reduce depresia
Cercetările au arătat că vitamina D joacă un rol important în reglarea stărilor de spirid și prevenirea depresiei. În cadrul unui studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele cu depresie care au primit suplimente de vitamina D au observat o îmbunătățire a simptomelor.
În cadrul unui studiu asupra fibromialgiei, cercetătorii au descoperit că persoanele care au deficință de vitamina D erau mai predispuși să se confrunte cu anxietate și depresie.
Vitamina D te ajută să slăbești
Include suplimentele de vitamina D și calciu în dieta ta dacă încerci să slăbești sau vrei să previi afecțiuni cardiace. În cadrul unui studiu, persoanele care au luat zilnic suplimente de vitamina D și calciu au slăbit mai mult decât cele care au luat un supliment placebo.
Cercetătorii sunt de părere că vitamina D și calciul au un efect de reducere a apetitului. Într-un alt studiu, persoanele care au luat zilnic suplimente de vitamina D și-au scăzut riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii.Factorii care predispun la deficiența de vitamina D
Numeroși factori afectează capacitatea corpului de a absorbi suficientă vitamina D în urma expunerii la soare. Iată care sunt:
- trăiești într-o zonă cu multă poluare
- folosești creme cu factor de protecție solară
- petreci mult timp în interior
- trăiești într-un oraș mare, în care clădirile blochează lumina soarelui
- ai pielea închisă la culoare (cu cât nivelul melaninei din piele este mai mare, cu atât mai puțină vitamina D poate absorbi pielea ta)
Simptomele deficienței de vitamina D
- oboseala, durerile și crampele musculare, dar și senzația că nu te simți bine;
- dureri musculare sau de oase severe, care cauzează dificultatea de a urca scări, de a te ridica de pe podea sau de pe un scaun;
- fracturi de stres, apărute la nivelul picioarelor, șoldurilor sau pelvisului.
Medicii pot descoperi deficiența de vitamina D printr-o simplă analiză de sânge. Dacă ai deficiență de vitamina D, ți se va recomanda să faci o radiografie pentru a se verifica densitatea oaselor.
Alimente bogate în vitamina D
Anumite alimente și băuturi conțin în mod natural vitamina D. Iată care sunt:
- somonul
- sardinele
- gălbenușul de ou
- creveții
- ciupercile uscate la soare
De câtă vitamina D ai nevoie?
Există numeroase controverse cu privire la cantitatea de vitamina D necesară pentru buna funcționare a organismului. Cercetările recente au arătat că ai nevoie de mai multă vitamina D decât se credea inițial.
Nivelul normal de vitamina D din sânge variază de la 50 la 100 de micrograme per decilitru.IU reprezintă unitatea internațională de măsură pentru medicamente și vitamine. Această unitate standard îi ajută pe experți să stabilească dozele recomandate, toxicitatea și nivelurile de deficiență pentru o persoană.
O unitate IU nu este aceeași pentru fiecare tip de vitamină, această fiind determinată individual de cât de multă substanță este necesară pentru a produce un efect în organism. Nivelurile recomandate IU pentru vitamina D sunt următoarele, potrivit healthline.com:
- copii și adolescenți - 600 IU
- adulți până la vârsta de 70 de ani - 600 IU
- adulți cu vârsta de peste 70 de ani - 800 IU
- femei însărcinate sau care alăptează - 600 IU
Posteaza comentariu