La nivel mondial, una din trei femei a fost batuta, fortata sa intretina raporturi sexuale sau abuzata in alte moduri. Dar nu doar femeile sunt victime ale violentei, ci si copiii si chiar barbatii. Principalul "vinovat" pentru cresterea cazurilor de violenta in familie este stresul acumulat pe fondul crizei financiare.
Violenta domestica se poate intampla oricui, insa, de cele mai multe ori, barbatii abuzeaza de partenerele lor de viata. Violenta domestica, intalnita si cunoscuta si sub numele de abuz domestic are loc intre partenerii unei relatii.
Poate lua mai multe forme incluzand constrangerea, amenintarea, izolarea, abuzul fizic, emotional si sexual.Potrivit unui Raport Mondial asupra Violentei si Sanatatii, anual, peste un milion si jumatate de persoane isi pierd viata in urma unor acte de violenta si multe alte victime sufera din cauza comportamentelor de acest gen.
In perioada 2004 - 2009 Agentia Nationala pentru protectia Familiei a inregistrat 57202 victime si respectiv 754 decese ca urmare a actelor de violenta in familie. Specialistii estimeaza ca cifrele sunt mai mari pentru ca foarte multe cazuri de abuzuri nu sunt raportate.
Ce este violenta in familie?
Consiliul de Ministri al Comisiei Europene defineste violenta in familie ca fiind "orice act sau omisiune comisa in interiorul familiei de catre unul din membrii acesteia si care aduce atingere vietii, integritatii corporale sau psihologice sau libertatii altui membru al acelei familii si vatama in mod serios dezvoltarea personalitatii lui".
In tara noastra conform Legii nr. 217/2003, art.
Stresul, unul din cauzele principale ale cresterii violentei
"Oboseala, saracia, nesiguranta, presiuni de diferite feluri care apar in viata de zi cu zi cresc foarte mult nivelul de stres. Ca urmare, poate creste foarte mult iritabilitatea, toleranta la alti factori de stress. Reactiile agresive isi fac mult mai usor facuta prezenta mai ales la persoane pentru ca regulile de viata si cele morale sunt mult mai fragile si care isi pot gasi scuze pentru iesiri violente, fata de obiecte sau fata de persoane", ne spune Lena Rusti, psihoterapeut.