Trucuri pentru combaterea insomniei

Atunci cand ai parte de un somn odihnitor, te simti mai bine dispusa, mai sociabila, mai activa si mai eficienta in tot ceea ce intreprinzi si, implicit, mai sanatoasa. Somnul normal variaza...

Atunci cand ai parte de un somn odihnitor, te simti mai bine dispusa, mai sociabila, mai activa si mai eficienta in tot ceea ce intreprinzi si, implicit, mai sanatoasa. Somnul normal variaza in functie de profilul personalitatii tale, caruia i se adauga si alti factori, cum ar fi:

  •  eforturi fizice si/sau intelectuale deosebite (care se pot solda fie cu diminuarea cantitativa a somnului, fie cu devalorizarea sa calitativa);
  •  schimbarea activitatilor obisnuite sau a stilului de viata;
  •  stare premenstruala sau sarcina;
  •  impovararea psihicului cu stari pseudo-depresive, tensionale, de griji sau de alta natura.

Pentru a optimiza somnul si a pacali insomnia, poti folosi si aceste trucuri, fara a mai apela la somnifere.
Acestea sunt mult mai naturale si depind numai de tine insati. Iata cele mai importante dintre ele:

1. Creeaza-ti un interval de timp de cel putin o jumatate de ora, care sa reprezinte tranzitia dintre perioada indelungata a starii de veghe si cea de somn, interval pe care sa-l folosesti in exclusivitate pentru realizarea acestei tranzitii. Umple acest timp cu lectura, cu auditii muzicale, cu tricotaj, cu discutii pasnice etc.

Daca ai activitati predominant sedentare, este bine sa faci in aceasta perioada o plimbare in jurul casei, daca este posibil, intr-un parc din apropiere sau pe strazi linistite, de preferinta intotdeauna aceleasi.

2.
Evita mancarurile copioase la cina, ca si excesele de orice fel (de exemplu: apa minerala sau sucurile de fructe etc.).
Evita, de asemenea, sa consumi in cursul dupa-amiezii bauturi psiho-energizante.

3.  Ar fi foarte buna, in prag de culcare, o baie calda combinata cu aromaterapie, fie prin folosirea unor saruri relaxante, infuzii de levantica sau flori de tei, fie, pur si simplu, prin dizolvarea a 2-3 tablete de aspirina, in functie de cantitatea de apa din cada de baie. Asemenea bai exercita evidente efecte sedative si hipnogene.

4. Un pahar cu lapte, baut tot inainte de culcare, te poate conecta la automatismele micii copilarii, cand a bea lapte era automat urmat de somn, un somn dulce specific copilariei.

5. Este bine sa faci cativa pasi cu talpile goale prin incaperile casei, in prealabil aerisite, sau cel putin in jurul mesei.

6.
Creeaza-ti deprinderea unor lecturi usoare, de indata ce te-ai asezat in pat.