Felul in care folosesti cuvintele, vocabularul tau reprezinta, de fapt, un instrument al bunei tale comunicari cu ceilalti si, ceea ce este si mai important, cu ajutorul acestuia poti avea succes in viata de toate zilele, la serviciu, in familie, oriunde.
Folosirea unui limbaj adecvat urmareste atingerea cu mai multa usurinta a scopurilor propuse si a prevenirii/inlaturarii eventualelor bariere psihologice ce ar putea aparea in comunicare.
Limbajul cel mai potrivit este limbajul pozitiv, deoarece vei vedea ca, daca il folosesti, iti va influenta in bine viata.
Iata cateva ilustratii:
- In loc sa spui ca "vei incerca sa faci ceva", spune ca "vei face ceva". De exemplu, "Voi termina materialul cel mai tarziu, miercuri dupa-amiaza" in loc de "Voi incerca sa termin materialul pana la mijlocul saptamanii".
- In loc sa spui "n-as vrea...", spune "vreau sa...". De exemplu, "Vreau sa te ajut sa-ti pastrezi creditul si sa ma asigur ca ai o evaluare pozitiva la banca" in loc de "N-as vrea sa ramai fara credit pentru ca ti-au ridicat masina si ti-au trecut asta in dosarul de creditare".
- Cand descrii propriile posibilitati sau pe ale altcuiva, elimina din vocabular cuvintele "Nu pot". De exemplu, "Avand in vedere situatia noastra financiara din prezent, ne vom putea permite o casa peste doi-trei ani. Piata se va schimba, iar noi vom pune bani deoparte pentru avans. Pana atunci, putem sa ne mai ajustam bugetul" in loc de "N-are niciun sens sa caut o casa. Nu ne putem permite nici macar un apartament! O sa ne petrecem toata viata intr-un apartament inchiriat".
- Daca te simti bolnava, combina ingrijirea medicala cu propriul tau efort: foloseste limbajul pentru a promova o atitudine pozitiva si a intari capacitatea naturala de lupta a corpului impotriva bolii.