Rezolutie pentru noul an: autodisciplina

Suntem in perioada in care ne stabilim rezolutiile pentru anul viitor, perioada in care poate ca ar fi bine sa acordam putina atentie si autodisciplinei. Daca ne gandim ca, adesea, avem...

Suntem in perioada in care ne stabilim rezolutiile pentru anul viitor, perioada in care poate ca ar fi bine sa acordam putina atentie si autodisciplinei. Daca ne gandim ca, adesea, avem informatiile necesare, insa nu si hotararea si disciplina de a le utiliza, poate ca vom decide sa apelam mai des la autodisciplina. E atat de simplu sa amani sau sa nu faci ceva ce nu iti face placere... dar e intr-adevar mai bine, mai sanatos, mai util sa actionezi astfel?

Mintea este cea care ne spune ca un lucru sau altul trebuie facut, dar disciplina te stimuleaza sa duci acel lucru la indeplinire - imediat. Ea e cea care te ajuta sa-ti controlezi propriul comportament si sa ramai disciplinata, chiar si atunci cand cei din jur nu sunt asa.

In continuare poti citi cateva sugestii referitoare la felul in care iti poti imbunatati autodisciplina.

Intr-un articol de pe site-ul Ryanwhiteside.com, autorul afirma faptul ca autodisciplina este o abilitate, o deprindere, nicidecum o trasatura de caracter. Prin urmare, poate fi exersata si perfectionata...

- Nu amana sarcinile dificile sau neplacute. "Mi-e greu pana ma hotarasc sa fac ceva ce nu-mi place, si chiar si atunci nu imi pun toata inima... Parca as astepta sa dispara daca n-o duc la indeplinire.", spune Mihaela, 24 de ani. Ei bine, sarcinile acestea au obiceiul sa nu dispara... Oricat le-ai amana, putin probabil sa le poti evita. Rezultatul? Aceeasi sarcina, cu mai putin timp la dispozitie. O perspectiva nu tocmai placuta, nu-i asa? Din acest punct de vedere, nu e mai sigur sa te ocupi pe loc de sarcina in cauza si sa ti-o iei din cale?

- Comunica, mental, cu propria persoana. Ce castigi si ce pierzi alegand sa eviti ceva ce nu-ti place sau e prea greu? Ce e mai important? Calea usoara, activitatea mai placuta, sau lucrul care trebuie facut? Anca, 25 de ani, practica acest sistem al discutiilor cu propria persoana.
"Nu pot spune ca e mai usor sau imi place mai mult, dar ma stimuleaza sa fac totusi ce am de facut, fara nazuri."

- Oscar Wilde spunea: "Accepta sacrificiile pe termen scurt, pentru castigurile pe termen lung." Nu este doar un cliseu. La urma urmei, disciplina inseamna a-ti controla comportamentul asa incat sa faci ceea ce trebuie facut, chiar daca ai prefera altceva. Deci, da, inseamna sa faci unele sacrificii. Nu trebuie sa incepi cu sacrificii importante, daca simti ca nu poti. Incepe doar. O calatorie de o mila incepe cu un singur pas.

- "Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!", spunea exploratorul norvegian Nansen. Autodisciplina, ca orice deprindere, trebuie practicata.
Daca ai reusit, nu trebuie sa te opresti. Obisnuinta este o a doua natura.

Iata de ce, de exemplu, daca esti foarte dezordonata, poti incerca sa-ti impui o perioada de timp (doua saptamani, de exemplu) in care, orice s-ar intampla, sa pui la locurile lor toate obiectele care iti trec prin mana sau care nu se afla deja acolo. Poate fi mai dificil la inceput, mai ales daca te grabesti sa pleci sau pur si simplu nu ai rabdare sa asezi hainele in dulap in loc sa le lasi pe scaun sau pe pat, sa pui cartile la loc in rafturi, cosmeticele in baie si bijuteriile la locul lor... Incearca totusi. Dupa acea perioada, analizeaza evolutia obisnuintei si beneficiile ei. Este la fel de posibil sa nu mai ai nevoie s-o faci, insa.
Obisnuinta este o amprenta puternica si vei incepe sa pui totul la loc din reflex.