Consumul de alcool a fost legat totdeauna de stilul de viata si frecvent este o expresie a libertatii. Rolul femeii s-a schimbat cu siguranta mult, in multe regiuni ale globului. Aceasta se reflecta in reducerea unor constrangeri, care in trecut obligau femeia la cumpatare, chibzuinta si la restrictia de a bea in locuri publice sau oriunde in alta parte.
Debutul alcoolismului la femei este mai tardiv decat la barbati. Complicatiile somatice apar dupa cantitati mai mici de alcool consumate. Ele apar rapid, sunt frecvente si severe, de aceea masurile de depistare ar trebui mult intensificate in cadrul unitatilor de medicina interna, chirurgie, etc.
Mortalitatea este foarte mare in comparatie cu populatia generala a femeilor, precum si in comparatie cu a barbatilor alcoolici. Probabilitatea de a exista evenimente psihotraumatizante severe in antecedentele imediate sau mai departate este crescuta.
De obicei ele asociaza debutul alcoolismului cu divortul, vaduvia la cele mai in varsta, iar la cele tinere cu abuz sexual sau fizic. Frecvent traiesc alaturi de un sot alcoolic sau in apropierea lor exista alta persoana care este de asemenea alcoolica (tata, frate, concubin).
Identificarea femeilor alcoolice este dificila deoarece metodele standard de depistare sunt inadecvate pentru femei datorita faptului ca ele sunt tipic directionate pentru detectarea unor stadii avansate de dependenta de alcool, de complicatii organice si disfunctii severe psihosociale.
Putine sunt abordarile diferentiate pentru depistarea problemelor legate de alcool la femei in stadii precoce. Putine femei experimenteaza probleme cu justitia sau obiceiul de a conduce vehicolul sub influenta alcoolului.
Cand pacienta nu raspunde stereotipurilor societatii privind imaginea femeii alcoolice (prostituata, victima a abuzului sexual), afectiunea este greu de depistat.
Alcoolismul la femei apare si este asociat cu alte probleme grave ca depresia, anxietatea, tulburarea de personalitate dependenta, anorexia sau bulimia.
Alcoolul poate fi utilizat de catre femei si pentru suprimarea disforiei caracteristice sindromului premenstrual. De asemenea, multe femei care au probleme cu alcoolul au experimentat in copilarie abuz sexual sau fizic. Prevalenta problemelor legate de alcool printre aceste femei este de 3-4 ori mai mare. La acestea vom intalni anumite particularitati psihologice care ar putea reprezenta factori de risc pentru dependenta de alcool de mai tarziu ca de exemplu:
- stima de sine scazuta;
- rusinea;
- vina;
- sentimentul de inadecvare sexuala;
- depresia.
De asemenea s-a aratat ca femeile care in colegiu beau pentru a-si suprima timiditatea, pentru a se simti mai vesele, au mare risc de a deveni dependente de alcool.
Frecvent, alcoolismul la femei se asociaza cu tulburarea de stres posttraumatica. Aceasta este asociata cu abuzul sexual sau fizic din copilarie, dar si din cadrul serviciilor militare sau in razboi.
In cadrul culturii noastre, abuzul de alcool este un comportament acceptat numai pentru barbati, acestia din urma sunt putin dispusi sa convietuiasca alaturi de o femeie in afara normei sociale. Divortul este de asemenea frecvent intalnit la femeia alcoolica.
Daca ea totusi are un partener, de cele mai multe ori este unul alcoolic, de care este dependenta economic si in legatura cu care raporteaza experiente de violenta mult mai frecvent decat femeia nealcoolica. Femeia alcoolica are putin suport emotional din partea familiei, ea traieste singura fara un suport in cresterea copiilor. Rata tentativelor de suicid este foarte mare in cazul acestor persoane.
Din pacate, chiar si in unitatile de specialitate, femeia alcoolica este perceputa discriminatoriu in raport cu barbatii. Specialistii traiesc conform acelorasi traditii acceptate de societate si ei nu pot face abstractie de ele in relatia cu femeia alcoolica. De aici si scepticismul medicilor in ceea ce priveste recuperarea femeii.