Sarbatorile s-au terminat si trebuie sa te intorci la activitatile de zi cu zi: serviciu, scoala... Dupa vacanta sau concediu, s-ar putea sa iti fie ceva mai greu sa revii la ritmul de viata si de lucru obisnuit, dupa o pauza, mai lunga sau mai scurta, in care te-ai distrat, ai dormit mai mult, ai calatorit, te-ai relaxat - pe scurt, te-ai "deconectat" de serviciu si de problemele cotidiene.
O pauza este, desigur, binevenita, iar sarbatorile de iarna sunt un moment ideal pentru a petrece timp cu familia si a te odihni.
Aceasta stare se numeste sindromul post-vacanta (Post Holiday Syndrome). Psihologii de la Universitatea Granada din Spania, care au studiat fenomenul, il descriu ca "o stare generala de disconfort la ideea ca trebuie sa te intorci la serviciu, insotita de simptome precum oboseala, lipsa apetitului, dureri musculare si anxietate", conform site-ului Independent.ie.
Senzatia aceasta, lipsa de chef, letargia sunt oricum dar nu placute (si cu siguranta antiproductive). Sa vedem ce am putea face pentru a ne putea "pune in miscare" ceva mai usor si mai repede.
Rezerva-ti o perioada de readaptare
E precum trecerea de la cald la frig... s-ar putea sa nu fie chiar placuta si sa nu te poti misca in voie, cel putin pana nu te adaptezi putin. Tocmai de aceea e indicat sa iti rezervi o zi sau doua pentru a te reobisnui cu programul obisnuit. Nu inseamna neaparat sa te comporti ca si cand ai fi la serviciu sau sa iti deschizi e-mail-ul cu o zi mai devreme, sperand sa rezolvi ceva dinainte. Nu vei reusi decat sa intri in panica.
Trezeste-te la aceeasi ora ca intr-o zi de lucru obisnuita si incearca sa nu adormi la loc. Eventual fa ceva concret - ordine prin casa, cumparaturi necesare, gateste pentru saptamana de lucru ce urmeaza. Nu iti tai din odihna de vacanta daca te trezesti putin mai devreme in ultima zi. Daca esti activa, seara vei adormi ceva mai repede si te vei putea trezi refacuta, pregatita pentru munca.
Stimuleaza-ti mintea
In perioada de adaptare, incearca sa iti reobisnuiesti mintea cu efortul. Nu e necesar sa fie vorba de ceva dificil. Joaca un joc contra timp sau care cere multa atentie, fa un puzzle, rezolva cuvinte incrucisate, joaca sah sau sudoku, daca iti plac. Conteaza sa iti amintesti, putin mai devreme, la nivel mai redus, efortul pe care trebuie sa il depui, ca "trecerea" sa nu fie prea brusca si epuizanta.