La ce foloseste umorul

Viata este mult mai vesela si mai usoara atunci cand ai o anumita doza de umor. Acest lucru iti da mai multa incredere in faptul ca, orice s-ar intampla, viata merge inainte...

Viata este mult mai vesela si mai usoara atunci cand ai o anumita doza de umor. Acest lucru iti da  mai multa incredere in faptul ca, orice s-ar intampla, viata merge inainte si trebuie sa ai o atitudine de invingatoare in acest demers. Umorul constituie un suport afectiv-emotional care, de altfel, este legat in psihologie si de nivelul intelectual. S-a constatat ca simtul umorului este direct proportional cu acesta.

Este adevarat insa ca, in timp ce unii rad de orice, altii nu isi exercita simtul umorului decat in detrimentul celor de langa ei, intr-un mod  nejustificat, dandu-i astfel o alta conotatie, in niciun caz pozitiva. Prin urmare, cum sa folosesti umorul propriu ca pe o "arma" sau ca un fel de a fi? In continuare iti prezint cateva tipuri de umor.

Umorul subtil presupune sa glumesti cu placere, dar intr-un anumit context particular, de preferinta intr-un mic grup in care ai ca martori doar persoane apropiate. Astfel, pentru tine, jocul de cuvinte devine o aventura delicioasa si tentanta, dar pe care pudoarea proprie te indeamna s-o traiesti cu reticenta. Acest mod de a glumi insa te poate deconspira, deoarece in acest fel iese la iveala o usoara lipsa de incredere in tine.

Poti savura fara retinere, chiar daca nu o arati intotdeauna, glumele altora. Dovedesti astfel un spirit vivace, ca distingi si ca ai simtul nuantelor, care iti permite sa te bucuri mai mult decat altii. Totusi, atentie, niciodata nu poti sa razi cu placere de orice! De aceea, micile si marile "mizerii" ale lumii sunt subiecte care raman tabu, iar glumele pe aceasta tema ar fi de prost gust!

Umorul spontan este acela manifestat atunci cand iti place sa razi si sa-i faci si pe altii sa rada, dupa voie. Simtul umorului, care este in stare latenta, se activeaza in aproape orice fel de circumstanta, chiar si in situatia "haz de necaz". In cateva cuvinte, atenuezi dramatismul si poti detensiona frumos o situatie in care te afli. Dovedesti astfel o sensibilitate care nu-ti permite sa faci rau altcuiva!

Ceea ce se poate spune despre acest gen de umor este ca nu poate fi folosit intotdeauna, deoarece poti avea "zile bune" si "zile rele" in acest sens; de aceea si prietenii trebuie sa "testeze" acest lucru, pentru a evita sa va angajati intr-un duel al cuvintelor intr-o zi nu tocmai buna pentru tine - sau, analog, pentru ei.

Umorul caustic inseamna sa exersezi umorul in maniera unui caricaturist, adica sa pui "la bataie" spiritul caustic - daca-l ai - si spiritul de observatie foarte bine dezvoltat, sa nu-ti scape nimic si sa descoperi slabiciunile unui comportament sub aspectul grotesc al unei situatii. Aproape tot ce este lumesc ar putea fi de ras, doar banalitatea si vulgaritatea trebuie sa te impiedice sa te manifesti in acest mod!

Atentie insa: spiritul critic te poate face de temut in fata unora, dar sa nu ii iei inseama, deoarece umorul caustic te ajuta foarte bine sa iesi din aproape orice situatie cu abilitate si pricepere.

Umorul tandru schimba putin rolurile; inseamna sa te pui in locul "victimei" si chiar sa suferi pentru ea. Trebuie sa apreciezi jocurile de cuvinte si bufoneriile celorlalti, la justa lor valoare. Destinde-te si profita de umorul celorlalti, oricare ar fi circumstantele!

Oricine poate folosi genul de umor care i se potriveste, adica pe cel care-i este mai la indemana si pe care il poate exprima cu mai multa usurinta. Bineinteles ca, teoretic, pot fi utilizate toate felurile de umor! In esenta, umorul inseamna inteligenta, optimism, energii pozitive, sperante de mai bine si, de ce nu, realizari. Formeaza-ti un obicei, foarte bun de altfel, de a "profita" de umorul tau si al celorlalti, in sensul in care acesta te-ar putea relaxa, deconecta si binedispune!

Nu in ultimul rand, tin sa subliniez ca arma cea mai buna este si va fi intotdeauna rasul!