Comportamentul de tip A este un tip dificil, dar mult mai severa este personalitatea de tip A, cu atat mai mult cu cat nu are nici cea mai mica notiune de tratare a stresului.
Ce este recomandabil?
1. Se recomanda sa-i aratati ca se pot baza pe dumneavoastra, dar sa fiti si punctuali. Tipului A nu-i place deloc sa astepte pentru ca devine anxios, iritabil.
2. Avand in general un comportament autoritar, de cate ori va incerca sa-si impuna punctul de vedere, este recomandat sa sa vi-l sustineti pe al vostru.
3.
4. Sa-l ajutati sa descopere bucuriile vietii de dincolo de birou, sa se relaxeze cu adevarat in timpul liber.
Individul de tip A, atunci cand merge mai mult obligat in week-end sau concediu, el este cel care trebuie sa planifice totul, inclusiv timpul, la ce ora si ce anume trebuie sa faca fiecare membru al familiei, mereu este cu ghidul in mana, iar daca nu este respectata etapa stabilita initial, se enerveaza foarte rau.
Trebuie facuta distinctia dintre comportamente de tip A si personalitati de tip A. Indivizii care manifesta un comportament de tip A, de obicei sunt sub influenta mediului inconjurator.
In momentul in care au ocazia de relaxare isi vor schimba ritmul si vor aprecia un sport ca recreere si nu nu-l vor vedea doar ca pe o competitie de a castiga cu orice pret sau pur si simplu vor putea admira peisajul fara sa stea cu telefonul si creionul in mana, ca in cazul personalitatilor de tip A care isi planifica obiective chiar si in vacante.
Nerecomandabil
1. Sa va lasati antrenati in competitii inutile/sa nu va lasati antrenati in jocul lor cu reguli impuse de ei, pentru ca daca nu aveti antrenament, riscati sa pierdeti: de exemplu la o petrecere ei sunt cei care trebuie sa spuna cea mai reusita gluma, sa aiba castig de cauza, in general sa aiba ultimul cuvant.
2. Sa dramatizati confictele cu el - cu atat mai mult daca va este sef, nu dramatizati o criza de nervi a acestuia. Tipul comportamental A se aprinde foarte repede, este irascibil si daca nu are alte tulburari de personalitate ii poate trece foarte repede, reactia respectiva fiind o emotie obisnuita ca si bucuria.
Sot, sef, coleg - comportament de tip A
- Daca comportamentul de tip A va este sot/sotie, trebuie indreptat(a) spre o igiena de viata.
- Daca va este sef - castigati-i respectul prin operativitate si calitatea muncii, dar nu-l lasati sa va impuna propriul lui program/ritm.
- Daca va este coleg, incercati sa-l temperati inainte de a va lua locul.