Hartuirea sexuala: efecte si sfaturi


7. Daca se intampla in serviciu si situatia nu se schimba, comunica problema sefului direct si/sau managerului de resurse umane. Angajatorii au obligatia sa te protejeze. Este de dorit sa faci si o plangere in scris: aceasta ar putea fi tratata cu mai multa seriozitate si mai rapid. In plus, ar putea reprezenta o proba in favoarea ta, in cazul unei plangeri in justitie.

8. Nu uita ca angajatorilor le este interzis prin lege sa te persecute daca ai depus o plangere de hartuire sexuala. Pentru depunerea acesteia, ai la dispozitie un an de la data ultimului incident de hartuire sexuala.

9. Poti solicita si sprijinul sindicatului sau al reprezentantului salariatilor din companie, in cazurile grave.

10. Pastreaza probe: copii ale oricaror materiale scrise care dovedesc hartuirea, de exemplu: fotografii, e-mail-uri, biletele, cadouri, SMS-uri.

11. Infiinteaza-ti un jurnal in care sa notezi: date, nume, conversatii, martori, frecventa comportamentelor de hartuire, inregistrari audio si/sau video ale convorbirilor cu persoana cere te hartuieste.



Ce institutii te pot ajuta, daca situatia nu a fost rezolvata in firma ta?


1. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii: atat hartuitorul cat si institutia angajatoare pot fi amendate, in cazul in care cea din urma a tolerat comportamentele de hartuire sexuala.

2. Inspectoratul Teritorial de Munca: acesta poate sanctiona institutia angajatoare daca permite hartuirea sexuala la locul de munca.

3. Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse: aceasta poate trimite sesizarea mai departe catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si/sau Inspectia Muncii.

4. Judecatoria teritoriala prin Instanta Civila: instanta te poate despagubi si reincadra in munca, daca ai fost concediata abuziv pentru ca ai refuzat sa accepti hartuirea sexuala.

5. Judecatoria teritoriala prin Instanta Penala: in cazul in care hartuitorul a folosit amenintarea sau constrangerea, abuzand de functia sa, actul de hartuire sexuala devine infractiune.

In speranta sincera de a nu fi confruntata niciodata cu aceste situatii si de a sti cum trebuie sa procedezi daca ti se intampla, iti mai dau un ultim sfat: fii optimista si gandeste pozitiv!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod