In cazul "gurii de lup", cerul gurii comunica cu nasul si de aceea produce probleme in alimentatie si intarziere in dezvoltarea limbajului dar aceste deficiente pot fi corectate dupa interventia chirurgicala.
Poate fi depistata in timpul sarcinii prin metoda ecografica
Despicatura are diferite localizari, prezente inca de la nastere, ceea ce face ca bebelusul sa fie greu de hranit. Diagnosticul se pune inca de la nastere, despicatura fiind usor sesizabila la examinarea cavitatii bucale.
Afectiunea poate fi insa depistata inca din timpul sarcinii prin metoda ecografica. Daca in familie exista alte persoane nascute cu malformatii, se recomanda un examen ecografic efectuat de un specialist care poate depista o eventuala malformatie si daca fatul este asezat intr-o pozitie favorabila.
Probleme legate de alimentatie si vorbire
In privinta aflarii vestii, impactul psihologic este foarte important, parintii fiind cel mai adesea socati.
Din punct de vedere psihologic, ne vom referi la reactiile, trairile si atitudinile parintilor si la sentimentele copilului, imaginea de sine, dificultatile de relationare. Asa cum am amintit, relatia parinte - copil poate fi tulburata de dificultatea investirii afective a unui copil nascut cu o malformatie si de eforturile pe are parintii tebuie sa le faca incepand cu alimentarea lui si terminand cu interventiile chirurgicale. Parintii simt dezamagire, revolta, rusine, copilul nu este asa cum l-au visat, ii asteapta luni sau ani in care vor trebui sa il ajute pentru a reusi sa aiba o viata normala, sa depaseasca dificultatile de a mesteca, inghiti si de a vorbi pe care despicatura cerului gurii le produce. Colaborarea cu medicii va trebui sa fie una permanenta pentru a fi sfatuiti in privinta operatiilor, a programarii lor, a urmaririi efectelor, a masurilor speciale de ingrijire care sunt necesare.
Copilul se dezvolta normal
Micutul se dezvolta normal din toate punctele de vedere desi mananca cu dificultate. Din cauza comunicarii intre cavitatea bucala si cea nazala, fluxul de aer este diferit si asta impiedica emisia anumitor sunete. In plus limba nu poate fi sprijinita pe cerul gurii asa cum este nevoie pentru a pronunta anumite sunete si grupuri de sunete. Ajutorul din partea unui logoped este necesar, precum si cooperarea parintilor in a-l ajuta sa repete sunetele mai dificile si sa nu renunte sa vorbeasca chiar si in momentul in care copilul isi da seama ca nu-i iese. De asemenea, relatia cu ceilalti copii, tentati sa-l respinga din cauza ca nu inteleg ce vorbeste, va trebui mediata uneori de parinte. In multe cazuri, mama indeplineste rolul de "traducator" ea fiind singura care intelege ce spune copilul sau intuieste ce vrea sa spuna.
Copilul are o evolutie normala din punct de vedere al inteligentei, al jocului, al dezvoltarii emotionale, dornic sa intre in relatie cu alti copii, curios, plin de energie ca orice copil. El are nevoie de ajutor fie la intrarea in gradinita cand ii este greu sa se faca inteles, fie la intrarea in scoala daca pana atunci problemele nu s-au rezolvat. De asemenea, pregatirea psihologica pentru interventiile chirurgicale nu trebuie sa lipseasca, ele avand un potential traumatic si putand lasa urme adanci in psihicul fragil al copilului.