Femeile, au aflat cercetatorii americani în urma unor studii sociologice, sunt mai stresate, mai frustrate si mai nelinistite de la inceputul crizei economice, mai ales in zonele in care au loc concedieri.
Femeile nu trebuie sa se neglijeze
Si, chiar daca grijile, in vremuri grele, sunt firesti, semnalul de alarma vine din informatia ca, din cauza ca pun familia si responsabilitatile financiare inaintea propriei persoane, multe femei tind sa se neglijeze.
Ceea ce, spune Nada L. Stotland, presedintele Asociatiei Americane de Psihologie, n-ar trebui sa se intample. Femeile trebuie sa-si mentina starea de sanatate prin exercitii si alimentatie corecta, adauga ea. Si trebuie sa fie constiente ca, daca au grija cum trebuie de starea lor mentala si in general de propria persoana, vor putea sa aiba grija in mod adecvat si de familie.
"E foarte normal (ca oamenii) sa dezvolte reactii de anxietate, pana la urma cand te pandeste un pericol prima reactie normala este sa te sperii", spune psihoterapeutul Vlad Mixich, intervievat de eva.ro.
Reactia de a pune familia pe primul plan este de inteles avand in vedere tipologia clasica a femeii romane, adauga Mixich, pentru ca "starea si binele familiei se identifica cu binele ei".
Istoria recenta, un bun blindaj
Peste doua treimi din americancele intervievate pentru un recent studiu declara ca recesiunea economica le-a afectat negativ vietile. In Romania nu exista inca cercetari in acest sens, dar e posibil ca istoria recenta a tarii sa fi creat un blindaj protector pentru romance.
"Problemele care ma streseaza pe mine se leaga de criza economica in mica masura", raspune, amuzata, Mihaela Danga, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, intrebata daca o streseaza situatia economica.
"Dupa ce am trait anii '80 in Romania nu ma poate speria nici o criza economica", completeaza ea.
Frica pazeste pepenii
Doina, care a preferat sa nu-si dea numele complet, era copil in anii '80, deci nu-si aminteste prea bine greutatile economice de atunci.Insa nici ea nu pare foarte afectata de actuala criza.
"Am fost (stresata) pana in ianuarie, vreo luna", spune ea, "ca ma gandeam ca se devalorizeaza banii si nu mai ajung. Dar de frica am devenit mai chibzuita si ma ajung. Am fost si in concediu in Italia, ceea ce nu mi-am permis anul trecut".
Doina nu are inca o familie, asa ca se poate spune ca in cazul ei sunt mai putine motive de angoasa. Dana, in schimb, e casatorita si are un copil, insa deocamdata nu-si face nici ea probleme. O ajuta faptul ca are o slujba solida, la o companie care nu pare sa sufere de pe urma crizei.
Posteaza comentariu