Drogurile: o dependenta letala

Drogurile sunt drumul lent, dar sigur catre moarte. In lume, foarte putini dependenti care urmeaza tratamentul specific reusesc sa se vindece complet de aceasta boala. De aceea, calea cea mai sigura este prevenirea consumului. Daca esti tanar si crezi ca asta ar putea fi solutia problemelor tale, gandeste-te de doua ori inainte de a accepta prima doza, daca esti parinte de adolescent, asculta-l, intelege-l si nu-l lasa sa cada in capcana drogurilor.
Cele mai recente studii privind consumul de droguri, alcool si tutun arata ca numarul adolescentilor romani care incep sa se drogheze este in continua crestere. Statisticile arata de asemenea ca in ultimii ani, varsta medie a consumatorilor  de droguri a scazut de la 20 - 25 de ani, la 15 ani.


Ce este dependenta de droguri?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatattii, "narcomania este starea de intoxicatie periodica sau cronica produsa de consumul narcoticelor de provenienta naturala sau artificiala". Dependenta se instaleaza foarte repede, uneori chiar de la prima injectie, cum este, de exemplu, cazul heroinei. Viata unei persoane dependente se schimba radical odata ce ajunge in aceasta stare, transformandu-se intr-un adevarat chin. Narcomanul doreste doza mereu, din ce in ce mai mult, se gandeste numai cum sa o procure, nu isi mai poate controla corpul care isi "cere" portia. Daca nu si-o primeste, la nivel fizic resimte o stare generala de rau, care poate include:

  • stari de greata, voma;
  • senzatie de slabiciune in tot corpul;
  • dureri articulare;
  • tremur;
  • dureri abdominale.

Dependenta psihica este la fel de grea si de grava ca si cea fizica. La fel ca si corpul, psihicul nu mai poate fi controlat. Intr-un fel, dependentul traieste intr-o alta lume, opunandu-se la cea reala pe care o considera nedreapta. Astfel, el se retrage din realitate si isi construieste o lume intretinuta de droguri si care ii ofera iluzia ca este fericit, ca nu mai exista conflicte. In profilul psihologic al tanarului consumator domina trasaturile nevrotice, dependenta afectiva, intoleranta la frustrare, angoasele de separatie, izolarea si dependenta afectiva, iritabilitatea, timiditatea si hipersensibilitatea.

Consumatorul vrea sa isi faca adepti pentru ca personalitatea sa-i fie recunoscuta si inteleasa.
Unii autori sunt de parere ca un dependent face, in medie, alte 60 de" victime". Aflati la o varsta critica, adolescentii spera ca prin acest comportament sa-si gaseasca siguranta si identitatea. Cei care studiaza fenomenul sunt de parere ca narcoticele ii fac pe consumatori "sa pluteasca", sa iasa din dificultate si sa se simta stapani pe situatie.


Factori de risc in consumul de droguri

"Exista factori pe care ii putem numi externi cum sunt accesul la droguri, influenta altor persoane, conditii sociale etc. si factori interni care sunt legati de starea psihica a copilului sau adolescentului, de suferinte sau conflicte interioare, de anumite trairi ale lui sau ale familiei sale. Asa ne putem apropia de ceea ce inseamna dependenta in adevaratul sens al cuvantului si de intrebarea daca exista o structura psihica predispusa la dependenta", explica Anca Munteanu, psiholog.

Unele studii arata ca in toxicodependenta pot fi incriminati si factorii genetici. Daca in familie exista astfel de cazuri, riscul ca adolescentul sa ajunga dependent este de trei ori mai mare. De asemenea, potrivit unor teorii, exista factori genetici predispozanti care, alaturi de alti factori de mediu, pot duce la abuzul de stupefiante.


Care sunt simptomele dependentului?

Mai multe indicii pot sugera consumul de droguri. Printre acestea se numara:

  • schimbarile de comportament;
  • absenteismul scolar;
  • ochii rosii, "injectati";
  • pierderea apetitului, insotita de scaderi in greutate;
  • scaderea interesului pentru invatat, dar si pentru prieteni sau hobby-uri;
  • comportamentul ostil si uneori violent;
  • starile de somnolenta, apatie, oboseala;
  • tinuta neingrijita, igiena necorespunzatoare;
  • disparitia banilor sau a unor obiecte de valoare din casa;
  • iesirile cu un anturaj necunoscut, dubios;
  • folosirea unui limbaj diferit, vorbirea intr-un jargou specific.


Efectele asupra sanatatii

Consumul de droguri afecteaza in totalitate organismul, aducand de cele mai multe ori, vatamari ireversibile sanatatii.
Sunt afectate:
creierul;
sistemul nervos;
sistemul imunitar;
ficatul;
inima.

Pericolele la care te-ai putea expune sunt mutiple. Stimulantele, de exemplu cocaina, maresc activitatea neurala, cauzand frisoane, dureri de cap si hipertensiune. Pe termen lung, se instaleaza insomnia, senzatia de greata, pierderea greutatii, convulsiile si depresia. Aproximativ 80% dintre persoanele dependente sunt infectate cu virusul hepatitei B. Procentul este asemanator si in cazul infectiei cu HIV. O supradoza poate fi mortala.

Drogurile afecteaza functiile cognitive, scazand in felul acesta capacitatea de invatare si produc tulburari grave de comportament. Consumatorii se izoleaza de prieteni, familie, sunt incapabili sa relationeze, societatea la randul ei ii respinge. Efectele nocive se resimt astfel pe plan fizic, psihic si social.


In lupta cu dependenta

Tratamentul dependentilor de droguri este costisitor si indelungat. Potrivit specialistului, "exista un tratament medical si unul psihoterapeutic. Se fac diferite terapii, dar sigur ca niciuna nu poate garanta ca pe viitor nu se va produce nicio recadere. In general, terapiile de profunzime, de lunga durata, care urmaresc sa descopere cauzele si nu doar sa produca un sevraj au sanse mai mari sa ajute persoana pe termen lung".

Pentru un toxicoman nu este usor sa decida sa nu mai consume droguri si sa urmeze un tratament, iar cauzele care il determina sa se lase sunt diferite. "Decizia de a se lasa depinde de gradul de dependenta, de substanta pe care o consuma, de varsta persoanei, de alte caracteristici ale vietii ei, de familia din care face parte etc.", precizeaza Anca Munteanu, psiholog.
"Exista dependenti care isi dau seama uneori de implicatii, altii care sunt adusi de familie, altii care nu mai reusesc sa suporte cheltuielile sau altii care sufera de o boala somatica", continua specialistul.

Pentru a se recupera, dependentul trece printr-o serie de schimbari profunde. In primul rand, trebuie sa constientizeze ca are o probleme si sa ceara ajutorul. Adesea, terapia vizeaza intreaga familie, in sensul ca aceasta este "baza" toxicomanului, el avand in permanenta nevoie de sustinere din partea ei.  Dependentul trebuie sa se infrunte pe sine, sa se regaseasca si sa se accepte din nou. El are nevoie de mult curaj pentru a se schimba si de foarte mult ajutor din partea celorlalti.

Din pacate, la noi in tara sunt foarte putine centre in care se pot trata dependentii se stupefiante. Nu exista nici macar o statistica a numarului consumatorilor la nivel national. Se presupune doar ca la nivelul capitalei incidenta este foarte mare si se stie cu siguranta ca numarul consumatorilor creste alarmant de la an la an.


Stupefiantele si metodele de prevenire

In ceea ce priveste metodele de prevenire, deocamdata la noi in tara exista doar programe cu caracter general in ceea ce priveste consumul de stupefinate. La nivelul scolilor se desfasoara proiecte anti-drog in care se informeaza adolescentii asupra riscurilor la care se expun daca incearca sa consume substante toxice.  

Pentru prevenirea consumului de droguri este foarte importanta educatia primita in familie si modul in care copiii relationeaza cu parintii lor. Psihologul Anca Munteanu este de parere ca "in familiile in care exista dependenta de droguri, exista si o lipsa de comunicare si alte dificultati, chiar daca ele sunt mascate sau ascunse. Parintii trebuie sa discute cu copiii si mai ales sa ii poata asculta, sa-i ajute sa exprime liber ce simt, ce li se intampla, ce cred, inca de la varste foarte fragede.
Pentru ca altfel vor fi surprinsi la un moment dat, de obicei, la pubertate sau adolescenta si vor constata ca nu-si cunosc copilul sau ca nu mai au ce vorbi cu el, ca s-a indepartat sau ca are deja probleme mari"
.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elise pe 26 Feb 2016, 12:58
    dependenta de canabis

    . Buna ziua, va rog sa ma ajutati. Baiatul meu impreuna cu prietena lui sunt consumatori de canabis de aprox 10 ANI,am aflat de curind,cum pot sa-i ajut, cum trebuie sa abordez problema, nu mai comunica decit cind imi cer bani, a devenit agresiv. Va rog, multumesc. As vrea daca se poate sa mapuneti in contact cu persoane care au reusit sa uiasa din dependenta. Multumesc anticipat

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod