Depresia si anxietatea pot atinge toate registrele vietii noastre. Faptul ca uneori oamenii se confrunta cu momente de tristete sau de descurajare, cu momente de panica accentuata, ii determina sa-si catalogheze simptomatologia pe de o parte ca fiind una de natura depresiva, iar pe de alta parte anxioasa. Dar marea lectie pe care o dau cei ce sufera de depresie si/sau anxietate consta in faptul ca starea lor are o cu totul alta natura.
Tristetea reprezinta o experienta negativa afectiva pe care persoanele deprimate o descriu ca fiind extrem de dureroasa. Inainte de a fi deprimati, toti pacientii resimt tristetea. In depresie tristetea este descrisa de catre pacienti ca o durere fizica, incomprehensibila si invadatoare, aspect pe care nu il vom intalni niciodata in tristetea comuna. Aceasta tristete patologica este deseori acompaniata de plansul fara motiv si de un sentiment acerb al disperarii persoanei in cauza.
Persoanele depresive devin foarte sensibile
Persoanele deprimate devin sensibile la evenimentele externe, chiar daca acestea nu le vizeaza direct si le resimt ca pe corespondenti afectivi in sensul unei viziuni asupra lumii intregi, care devine ecoul tristetii lor. Tristetea patologica devine depresie datorita schimbarii unei organizari interioare, datorita duratei acesteia, acompaniate de natura procesului psihic in sine, cat si imposibilitatii in ceea ce priveste recuperarea spontana a gandurilor si emotiilor care se perpetueaza pe fondul disperarii.
Pe de alta parte anxietatea este o stare emotionala ce cuprinde trei elemente fundamentale: perceperea unui pericol iminent, o atitudine de asteptare (pasiva) in fata acelui pericol si un sentiment de dezorganizare legat de constiinta unei neputinte totale in fata acelui pericol. Anxietatea prezinta o serie de componente comportamentale care inhiba actiunea persoanei sau o accelereaza, cat si componente cognitive care o determina pe aceasta sa-si subestimeze capacitatile reale.
Tratamentul pentru depresie si anxietate
Tratamentul psihoterapeutic in depresie si anxietate reprezinta un proces reparator cu o durata variabila de timp, in care principalul obiectiv este cel al revizuirii ideilor persoanei suferinde.
Demersul terapeutic este pliat intotdeauna situatiei persoanei ce solicita ajutor de specialitate, fiind configurat prin intermediul unei formule complexe personalizate, cu valente integratoare, aceasta abordare multidimensionala reprezentand actul de ameliorare cu cele mai multe sanse de succes.
Articol realizat de Barbara Craciun, psihoterapeut
Clinica Aquamarin - Psihoterapie
Depresia si anxietatea: boli cu simptome complexe
Depresia si anxietatea pot atinge toate registrele vietii noastre.